Tisztább vizet

2020.03.01. 07:00

Mintegy 300 millió forintból valósulhat meg a pápóci ivóvízminőség-javító program

Ivóvízminőség-javító program indult útjára a településen. A tegnapi ünnepélyes projektindítón Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője is részt vett.

Tersztyászky Krisztina

Pápocon megérett az elöregedett vízhálózat a cserére, a projekttel javul a vízminőség

Fotó: Cseh Gábor

A fejlesztés azért vált időszerűvé, mert a 290 lelkes falu ivóvizében a vas-, a mangán- és az ammóniatartalom meghaladja a kormányrendeletben meghatározott határértéket. A településen az elsők között, 1982-ben épült ki a vízellátó rendszer, vízbázisát a községi vízműtelepen létesített egy darab mélyfúrású kút biztosítja. A kút vize a mai követelményeknek már nem felel meg, a hálózaton vízkezelő berendezés nem épült ki, és időközben a vezetékek is elöregedtek. Az egészséges ivóvízellátás mellett a fejlesztésnek más célja is van. 2018-ban több bekötővezetéken alakult ki csőtörés, ahol a hibahely beazonosítását rendkívül megnehezítette a kavicsos altalaj.

Pápocon megérett az elöregedett vízhálózat a cserére, a projekttel javul a vízminőség
Fotó: Cseh Gábor

Az elhúzódó javítási munkák miatt jelentős hálózati veszteség lépett fel – ezt is orvosolja majd a bekötések rekonstrukciója. A projektindítón Nováky Ernő polgármester üdvözölte a megjelenteket, köztük a szomszédos települések elöljáróit. Hangsúlyozta, hogy fontos pillanat ez a település életében, az elöregedett vízhálózat megérett a felújításra, ennek munkálatai már jó minőségben zajlanak. A vízminőség-javító beruházásra 203 millió 670 ezer forint uniós támogatást nyert a település, és bár a munkálatok összes költsége megközelíti a 300 milliót, a különbséget a Magyar Kormány fedezi.

Ágh Péter országgyűlési képviselő utalt rá, hogy ÉszakVas megye több településén zajlik a pápocihoz hasonló beruházás, illetve nyertes pályázatok birtokában várják a beruházás megkezdését. Emlékeztetett rá, hogy a megyehatáron levő aprócska faluba az utóbbi években több jelentős támogatási összeg érkezett. A területi és településfejlesztési operatív program keretében 75 millió forintot költhettek az önkormányzati épületek felújítására. Érinti a települést a mintegy négymilliárd forint összköltségű Rábavölgye program, amely a lefolyási viszonyok javításával az árvízi biztonságot javítja. 2017 év végén a Belügyminisztériumtól kaptak 7,8 millió forintot útfelújításra, ugyanonnan tavaly decemberben két és fél millió forint rendkívüli m űködési támogatás jutott a falunak. Jelenleg is tart az egyházi közösségi tér, a volt parókia megújítása, amihez a Magyar falu program keretében nyert Pápoc 19 millió forint támogatást. Az M86-os gyorsforgalmi út közelsége és a falusi csokban rejlő lehetőségek Pápoc számára is lehetővé teszik, hogy lépésről lépésre fejlődjön. A projekt keretében a falu vadonatúj vezetékeken az osttfyasszonyfai vízbázisról kap vízellátást és megújul a helyi hidroglóbusz gépészeti berendezése is. Tartaléknak továbbra is megmarad az 1982-ben létesített régi kút, az ehhez tartozó ötezer méter csővezetéket átmossák.

A megújult hálózatnak augusztus 1-jéig kell elkészülnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában