Mindenhol jelen van a múlt

2020.04.18. 16:00

Nemcsak a kolbász, a látnivalók miatt is érdemes lesz felkeresni Gyulát

Nem csak a kolbászról híres Gyula: különleges látnivalóinak, szórakozási és kikapcsolódási lehetőségeinek, egyedülálló történelmi és kulturális értékeinek köszönhetően a népszerű hazai úti célok közé tartozik.

OSVÁTH SAROLTA

A Dél-Alföld keleti részén, közvetlenül a román határ mellett, a Fehér-Körös partján fekvő, tipikus alföldi kisváros már ötezer évvel ezelőtt lakott terület volt. A történelem viharos évszázadainak emlékei azonban főként az elmúlt évezredből maradtak fenn. A város jelképe a több mint 600 éves gyulai vár, amely Közép- és Kelet-Európa egyetlen épen maradt gótikus, sík vidéki téglavára. Az 1400-as években épült masszív erődítményt gyönyörűen helyreállították, a vármúzeum állandó kiállításai elbeszélik a történelmi múlt eseményeit, maga a vár pedig különleges díszletéül szolgál a város kiemelkedően gazdag nyári szabadtéri kulturális eseményeinek. Gyulán a négycsillagos Várfürdő gyógyvize is sokak számára vonzó, a gyógyfürdőt évente egymillióan látogatják.

Az Almásy-kastély Látogatóközpont interaktív kiállítása egyedülálló élményt nyújt
Fotó: termeszetjaro.hu

A hozzá kapcsolódó gyönyörű strand és az Almásy-kastély 8,5 hektáros parkja, tele különleges növényekkel, árnyas ligetekkel, a családosok kedvencévé is teszi. A testi-lelki kikapcsolódásra vágyókat 19 medence és a wellness változatos szolgáltatásai várják. A felújított Almásy-kastély Látogatóközpont különleges interaktív kiállítása pedig egyedülálló élményt nyújt: a dualizmus korának főúri életvitelét a legkorszerűbb technika felhasználásával ismerhetjük meg, mégpedig a kastély hajdani életét kiszolgáló cselédség profi módon szervezett tevékenysége alapján. Az egykor harminc teremben zajló főúri életforma hátterében betekinthetünk a konyhába, az úrnő személyes szolgálatában lévő komorna szobájába, a női szalonba, a nagy ebédlőbe, ahol 24 szék vette körül a hatalmas, kihúzható asztalt.

A város jelképe a több mint hatszáz éves gyulai vár
Fotó: programturizmus.hu

Megismerhetjük egyebek közt a komornyik, a kulcsárnő, a szakács és a pukedliző komorna mindennapi életét a cipőpucolás „művészetétől” a kulcsos szoba titkaiig, de bepillantást nyerhetünk a ház urának férfiasan berendezett dolgozó- és könyvtárszobájába is. Érdekes gyulai látnivaló a XIX. század elején épült barokk stílusú Ladics-ház is, amelynek hat szobája egy polgári család öt generációjának egymástól öröklött berendezésein keresztül bemutatja a XIX–XX. század életmódját, kultúráját, szokásait.

Gyulán született Erkel Ferenc zeneszerző, a magyar himnusz megzenésítője és a nemzeti opera megteremtője. Szülőházában megtekinthetők a kántortanító-család relikviái, emlékei, az Erkel-szobában pedig a zeneszerző személyes tárgyai, köztük a sakktáblája és figurái is.

Műemléki védettséget élvez a híres Százéves cukrászda

Gyulán a tiszteletére évente sakkemlékversenyt tartanak. Műemléki védettséget kapott Gyula híres, 1840-ben megnyitott Százéves cukrászdája. A copf stílusú épületben 150 éves biedermeier cukrászati berendezés látható. A múlt századi hangulatot árasztó falak között még ma is isteni bonbonokat és kávét készítenek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában