Civilben is segítenek

2020.04.16. 10:55

Online sajtóreggelit szervezett a Vas megyei Civil Információs Centrum

A rendkívüli helyzetben online szervezett kedden sajtóreggelit a Vas megyei Civil Információs Centrum.

Tóth Kata

Fotó: VN/Kecskeméti Edit

A Facebookon élőben követhette bárki a Meskó Krisztián vezette rendkívüli sajtóreggelit. A civil percekhez online csatlakozott dr. Balázsy Péter megyei jegyző és Mák Dóri is. A Szombathely Összefog kezdeményezés kapcsán Balázsy Péter arról beszélt, hogyan segítik a mostani helyzetben is a város lakosságát. Három hete alakult a ma 5 ezer tagot számláló Facebook-csoport azért, hogy online közösségi teret hozzon létre a megyeszékhelyen. Elmondta, a járványhelyzetben különösen szükség van az összetartásra, a kölcsönös segítségnyújtásra.

Fotó: VN/Kecskeméti Edit

Szombathely és Vas megye pedig jól vizsgázott az elmúlt hetekben: segítőkészek az emberek, a bajban összetartanak. Rengetegféle felajánlás érkezett: volt, aki lakhatást, más autóhasználatot ajánlott egészségügyi dolgozóknak, ingyenes ételszállítást a Mentőknek, kórházi osztályoknak; mosó-szárítógép jutott minden mentőállomásra és információs csatornává is alakult a fórum.

Fotó: VN/Kecskeméti Edit

A csoport nem a politika színtere – erre is kitért, és jelezte, továbbra is várják a csatlakozókat és a felajánlásokat. Mák Dóri a Szombathely Összefog csoport egyik legaktívabb tagja – felhívására sokan megmozdultak. A kórházban használt gyógyszeradagoló pumpákra, kijelző monitorokra, a dolgozóknak speciális maszkokra gyűjtött alapítványa. A szombathelyi Mentőállomás és egyes kórházi osztályok dolgozói az összefogásuk nyomán jutottak mindennap meleg ételhez.

Fotó: VN/Kecskeméti Edit

Szó esett a sajtóreggelin a Vasi Önkéntes Piacról is: a platformon a kereslet és a kínálat találkozhat. Elsősorban a civileket, de cégeket, intézményeket és magánszemélyeket is megszólítanak: írják meg, miben tudnának segíteni és miben várnak támogatást. Április 22-én, szerdán érkezik Vas megyébe a 2. országos Civil Véradás rendezvény. Aznap 8 és 17 óra között várják a véradókat a Szombathelyi Területi Vérellátóba (Szombathely, Dr. István Lajos krt. 3.). A legtöbb véradót mozgósító közösség a veszélyhelyzet elmúltával egy napot tölthet el az oszkói szőlőhegyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában