Nagyhét és húsvét online térben

2020.04.08. 07:00

Számos plébánia ad lehetőséget, hogy a hívek virtuálisan vegyenek részt a szertartásokon

Az utóbbi hetekben a koronavírus-járvány miatti korlátozások nyomán számos plébánia és egyházközség ad lehetőséget hívei számára, hogy virtuális formában, otthonukból vegyenek részt a templomi szertartásokon. Így lesz ez a nagyhéten és húsvétkor is, mutatunk néhány példát, hogy hol és hogyan.

Tersztyánszky Krisztina

Bodorkós Imre szentgotthárdi plébános múlt vasárnap a barkaszentelést élőben közvetítette.

Fotó: Szendi Péter

A Sarlós Boldogasszony-székesegyházban nagycsütörtökön 18 órakor püspöki szentmise lesz az utolsó vacsora emlékére, amelyet a Mária Rádió Savaria (FM 88,4) közvetít. Nagypénteken a keresztúti ájtatosságot és az Urunk szenvedésének emlékére tartott liturgiát 18 órától hallgathatják meg a Mária Rádió Savaria hullámhosszán. Húsvétvasárnap szentmisét közvetítenek a Kossuth rádióban 10.04-től.

A Kálvária hívő közössége a Szent Kereszt Lelkészség Face­book-oldalán kapcsolód­hat be a liturgiába. Nagycsütörtökön 18 órakor lesz az Oltáriszentség alapításának em­lékmiséje. A mise után a kamera 30 percig ráirányul a tabernákulumra. Nagypénte­ken 18 órakor igeliturgia és kereszt­út, szombaton 18 órakor vigília-szertartás. Húsvétvasár­nap 11 órakor lesz szentmise.

Stift Zoltán (Angelico) sorokpolányi plébános csütörtökön és szombaton a szentmisét, illetve nagypénteken a liturgiát 20.30-kor közvetíti élőben, előtte 20 órától rózsafüzért imádkozik. Vasárnap a szokásos módon 15 órakor közvetíti a szentmisét a sorokpolányi templomból. Videómegosztó csatornája az angelico.hu weboldalt megnyitva a videók menüpontból érhető el.

Bodorkós Imre szentgotthárdi plébános múlt vasárnap a barkaszentelést élőben közvetítette.
Fotó: Szendi Péter

A sárvári Szent Miklós-­plébániáról nagycsütörtökön, nagy­pénteken, nagyszombaton, húsvétvasárnap és -hétfőn is 18 órakor lesznek elérhetők a szertartások a YouTube-on, a Facebookon és a sárvári televízióban. Merkli Ferenc táplánszentkereszti plébános saját Facebook-oldalán a tanakajdi templomból közvetíti a nagyheti szertartásokat. Nagycsütörtökön 18 órakor kezdődik az utolsó vacsora miséje, a nagypénteki liturgia pedig 15 órakor indul. Nagyszombaton, húsvét vigíliáján 19.30-kor lesz a feltámadási mise a virtuális ételszenteléssel. Az ünnepi mise húsvétvasárnap és -hétfőn is 10 órakor kezdődik.

Szentgotthárdon nagycsü­törtökön reggel fél 8-kor zso­lozsma, 19 órakor szentmise kezdődik az utolsó vacsora emlékére. Nagypéntek reggel fél 8-kor zsolozsma, 10 órakor keresztúti ima, majd 15 órakor Urunk halálának emlékezete. Nagyszombat reggel fél 8-kor szintén zsolozsma. Húsvét éjjelén hajnali fél 5-kor Urunk feltámadásának ünneplése, majd 9 órakor ünnepi szentmise, melyet a Gotthárd Tv is közvetít. A liturgiákat a Szentgotthárdi Nagyboldogasszony Plébánia Facebook-oldalán lehet élőben követni. Bodorkós Imre plébános szerint a hívek nagy számban követik az online liturgiaközvetítéseket.

A szombathelyi református egyházközségben a nagyheti alkalmakat nagycsütörtökig 18 órakor közvetítik. Nagypénteken 10 órakor ünnepi istentiszteletet, húsvétvasárnap 10 órakor ünnepi istentiszteletet úrvacsorával, húsvéthétfőn 10 órakor ünnepi istentiszte­letet mutatnak be. Az online közvetítések elérhetők a Szombathelyi Reformátusok YouTube-­csatornán és a Szombathelyi Református Gyülekezet című nyilvános Face­book-csoportban. Az evan­gélikus gyülekezetben is minden szokásos istentiszteletet megtartanak, azokat a Credo Rádió közvetíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában