Az első vizsganap maszkkal és távolságtartással

2020.05.04. 20:18

Magyarérettségi sportos érveléssel – Szombathelyi diákokat is kérdeztünk a tapasztalataikról

Szokás szerint a magyarral kezdődött az érettségi, de ezúttal a járványhelyzet szigorú szabályainak is meg kellett felelni.

Nemes Judit

Kezdődik a magyarérettségi a Brenner-iskolában

Fotó: Unger Tamás

Maszk, kesztyű és kézfertőtlenítő – védőeszközökkel fogadták az iskolában a végzősöket a tanárok. – Aki megérkezett az iskolába ezen a hosszú, térköves bekötőúton, láthatott földre rajzolt karikákat, amelyekkel azt akartuk jelezni, hogy tartaniuk kell a 1,5–2 méteres távolságot. Kértük a diákokat, hogy maszkot viseljenek, kézfertőtlenítő minden teremben volt, és már a kapualjban is rendelkezésre állt – emelt ki a szabályok közül néhányat Véghné Busics Hilda, a premontrei gimnázium igazgatója. Molinóval, szívekkel is várták a fiatalokat, – Összesen négy érettségiző osztályunk van, 136 diákkal, akik 656 vizsgát tesznek le az elkövetkező napokban. Százharminchat diák középszintű magyart írt, 17 pedig emelt szintűt – ők nem csak a mi iskolánk diákjai – tette hozzá az intézményvezető, aki a vizsga befejeztével arról tájékoztatott minket, hogy minden rendben zajlott.

Kezdődik a magyarérettségi a Brenner-iskolában
Fotó: Unger Tamás

Skriba Bertalan Lajos 12. A osztályos tanuló elmondta: vasárnap még átfutotta a magyar tananyagot. – Kedvenc témám nincs, ismert vagy ismeretlen költő egyaránt jöhet. Nem szoktam stresszelni, de amikor beülök a padba, biztosan lesz bennem – fogalmazott a vizsgakezdés előtt. Osztálytársa, Zsohár Veronika magyar emelt szintűre készült. – A megelőző hetekben folyamatosan tanultam a töritételeket, és mivel magyarból emelt szinten vizsgázom, régi érettségiket oldottam meg. Maszkot, kesztyűt hoztam, ahol szükséges, használom – árulta el.

Idén 9 órakor bontották ki a vizsgalapokat tartalmazó csomagot: a középszintű feladatok között a könyvek történetéről, olvasásról szóló szövegértést tesztelő, valamint a sportról szóló érvelés mellett Arany János, Tóth Árpád és Fekete István műveihez köthető vizsgaelemek voltak.

– Szerintem nem volt vészes a szövegértési feladat, én gyakorlati szöveget választottam és novellaelemzést. Ez utóbbi rövid, kétoldalas volt, tudtam róla eleget írni – mondta el Náray Bendegúz Dániel, a Brenner-iskola diákja.

 

Plander Csenge is úgy érzi, jól sikerült a magyar írásbelije. – Az eleje, a szövegértés könnyű volt, utána az érvelést választottam: a sportolásról könnyen tudtam írni. A második felében én is novellát elemeztem, meglátjuk, hogyan sikerült – fogalmazott. Nemes Dávidhoz közel áll a versenysport, ezért írt érvelést. Aztán ő is a novellaelemzést választotta.

Englert Zsolt igazgató elmondta: az első napon minden a terveik szerint alakult. A védőfelszereléseket használták a fiatalok, mindenki fertőtlenítette a kezét, mindenki kapott szájmaszkot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában