Galambok terjesztik a madáritatókon keresztül

2020.05.12. 07:00

Járvány: a zöldikék is gyengélkednek

Járvány tizedeli a Magyarországon is honos zöldikéket. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósághoz több jelzés érkezett legyengült, elpusztult példányokról. Egy parazita okozza a betegséget, amelyet galambok terjesztenek. A kórokozó a madáritatókon keresztül terjed.

Gyöngyössy Péter

A zöldikével parkokban, kertekben is találkozhatunk. Fontos, hogy gyakran cseréljük a vizet az itatóban

Fotó: VN/Kelemen Tibor

Ez a dekoratív, szép hangú pintyféle nálunk is sokfelé költ. Megszokta az ember közelségét, parkokban, kertekben találkozhatunk vele, rendszeres vendége a madáretetőknek. A pusztulás hátteréről Szekeres Zsófi a természetvédelmiterület- felügyelőt kérdeztük.

– Természetvédelmi őrszolgálatunk néhány tetem begyűjtésével és vizsgálatával kiderítette, hogy az általában galambok terjesztette betegség, a Trichomonas tizedeli a zöldikéket – mondta. – A sárgagombnak is nevezett kórt egy parazita okozza. A fertőzés Európában 2005-ben jelentkezett Nagy-Britanniában, ahol a legsúlyosabban érintett területeken a zöldikék állománya 35 százalékkal csökkent. 2008-ban terjedni kezdett Skandinávia és Oroszország felé, és most elérte Nyugat-Magyarországot is.

A zöldikével parkokban, kertekben is találkozhatunk. Fontos, hogy gyakran cseréljük a vizet az itatóban
Fotó: VN/Kelemen Tibor

A betegség nyállal terjed, amely miatt a madáritatók vize fertőződik. Ha csak egy beteg madár iszik a vízből, az összes többi is fertőződik. A beteg madarak a kór előrehaladtával képtelenek nyelni, táplálkozás nélkül gyorsan legyengülnek és elpusztulnak.

A száraz tavasz miatt kevés természetes pocsolyát találtak madaraink, így a madáritatók körül az egyedsűrűség megnőtt. Ezért fontos a madáritatók rendszeres fertőtlenítése és a víz gyakori cseréje. Fontos, hogy a tél elmúltával a madáretetést is szüntessük be – tanácsolta Szekeres Zsófia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában