Új körforgalmi csomópont, gyalog- és bicikliutak épülnek

2020.05.22. 07:00

Kezdődhet Szombathely kerékpárosbarát fejlesztése: 920 milliót költenek rá

Szerződéskötési, teljesítési szakaszba lépett a szombathelyi önkormányzat által kerékpárutak fejlesztésére kiírt közbeszerzési eljárás – derült ki a Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetményből. A kivitelezés 920 millió forintot megközelítő összegét uniós forrásból fedezik.

Tömböly Ágnes

Most még az autókkal közös sávban közlekednek a biciklisek a Sugár úton. A beruházás után ez változni fog: itt is kerékpárutat alakítanak ki Fotó: Horváth Balázs

A megyeszékhely kerékpárosbarát fejlesztését célozza az infrastrukturális beruházás. 2016-os TOP-forrásból valósulhat meg a program: a Magyar Közlönyben megjelent kormánydöntés szerint akár 1,1 milliárd forintot is fordíthat az önkormányzat a kerékpárút-fejlesztésekre, ebből most 920 millió forintra szerződtek.

A Közbeszerzési Értesítőben kedden tették nyilvánossá: a 2019 augusztusában megindított nyílt közbeszerzési eljárás szerződéskötési, teljesítési szakaszba lépett. Az öt részeljárásból álló közbeszerzés négy részére a Strabag Építőipari Kft.-vel, egy részére pedig az Alpok Terra Kft.-vel már szerződést is kötött az önkormányzat. Így Szombathely több városrészében hamarosan megkezdődhet a munka.

Most még az autókkal közös sávban közlekednek a biciklisek a Sugár úton. A beruházás után ez változni fog: itt is kerékpárutat alakítanak ki Fotó: Horváth Balázs

A beruházás része a többi között a Nárai Külső úton – a Brenner körúttól a Király sporttelepig – közvilágítással együtt majdnem 1,3 kilométer hosszú, elválasztott gyalog- és kerékpárút építése, valamint a Nárai út és a Brenner körút kereszteződésének körforgalmi csomóponttá történő átalakítása. Utóbbi helyen gyalogos és kerékpáros átvezetést is kialakítanak, így biztonságosabb lesz az útszakasz. A fejlesztés érinti a Jáki utat: a Brenner körúttól a Jáki úti temetőig nagyrészt a már meglévő burkolat szélesítésével és kiépítéssel 692 méteren vezet majd bicikliút. A Horváth Boldizsár körúttól a Sugár úton keresztül 1784 méter hosszú kerékpárutat alakítanak ki, de biztonságosabbá válik a Minerva és a Stromfeldlakótelep között is a kerékpározás. Itt a 11-es Huszár úttól a Söptei útig 1,4 kilométer hoszszan, közvilágítással együtt létesülhet gyalog- és kerékpárút.

Kámon városrész sem marad ki a beruházásból: a Szent Imre herceg utcában majdnem 430 méteren vezethet a kerékpárút, ezt nagyrészt kiépítéssel fogják létrehozni.

A Derkovitson a Domustól a Bem József utcáig 368 méter hosszú sávot kapnak a biciklizők. A belvárosban pedig a Szent Márton utcában a Gyöngyös-patak hídjától a Szent Márton temetőig a kandeláberek áthelyezésével, valamint nyomvonal-kijelöléssel fogják a kerékpáros közlekedést segíteni. A közbeszerzési eljárás hirdetményéből azt is megtudtuk, hogy a Vépi úton 759 méteren – nagyrészt kiépítéssel – alakítanak ki biciklisávot. A mostani, 920 millió forintos közbeszerzési eljárás része a régi bucsui út és a Szombathely–Bucsu közötti kerékpárút-fejlesztés is. Ahogy arról beszámoltunk: dr. Hende Csaba, a térség ország gyűlési képviselője múlt héten sajtótájékoztatón jelentette be: a kivitelező itt már átvette a munkaterületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában