Kijáró

2020.05.16. 14:59

Magyarország felé is megnyitja a határátlépési pontokat Ausztria

Vasárnap, május 17-én 0:00 órától Ausztria keleti szomszédai – Magyarország, Csehország és Szlováki irányába is megnyitja határait, ismertette szombat délután a belügyminisztérium. Magyarország részéről egyelőre nem érkezett hivatalos állásfoglalás.

vaol.hu

Fotó: VN-archív

Az összes határátkelő megnyitása jelentős könnyebbséget hoz mind a személy-, mind a teherforgalom számára, különösen a határrégióban élő ingázók szituációja fog javulni – tájékoztat az orf.at.

Arról már szerdán született döntés, hogy Németország, Svájc és Lichtenstein irányába Ausztria ismét megnyitja határait, ezzel egyidőben a keleti szomszédok felé is megszüntetik az ellenőrzéseket, ezekre csupán szúrópróbaszerűen kerül majd sor, áll a szombati közleményben.

Ez azt jelenti, hogy az egészségügyi és rendőri ellenőrzés során nem állítanak meg minden járművet a határátlépéskor, hanem csupán szúrópróba szerűen végzik vasárnap éjféltől az ellenőrzést.

Karl Nehammer belügyminiszter, Alexander Schallenberg külügyminiszter és Karoline Edtstadler Európa-ügyi miniszter állandó kapcsolatban fognak állni a szomszédos országokkal. Pozitív járványügyi fejlemények esetén június 15-től akár a teljes határnyitás is elképzelhető lenne.

„Ez a lépés mindenesetre egy újabb mérföldkő a normalitás felé, különös tekintettel a határrégióban élők életkörülményeinek javítására. Célunk, hogy a mozgásszabadságot ismét teljesen biztosítsuk az embereknek“, mondták el Nehammer, Schallnberg és Edtstadler miniszterek.

Friss információk az osztrák határhelyzetről ITT!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában