kijáró

2020.05.10. 07:00

Nyolcszáz denevér otthona a lékai vár

Májusban mutatja egyik legszebb arcát a település határában található várdomb és tó: üde zöld színével várja a kirándulni vágyókat és a középkori történelem szerelmeseit. Bár most a járványhelyzet miatt zárva tart az épület és egyelőre nem járhatunk át kirándulni Ausztriába, érdemes úti célként bakancslistára venni – lehetőség szerint – idén is.

Nemes Judit

Fotó: Horváth Balázs

A Kőszegtől körülbelül 13 kilométerre fekvő Léka nevének hallatán legtöbbünknek a festői környezetben már messziről látható vár jut eszébe, no és bájos fő tere, központi utcácskái, ahol oly szívesen ülnénk ragyogóan napos időben, kávézók teraszán, jókat beszélgetve, forró italt kortyolgatva családunk, barátaink körében. Erre azonban most még várni kell a koronavírus okozta járványhelyzet miatt bevezetett óvintézkedéseknek eleget téve, azonban képzeletben kalandozhatunk a mintegy kétezer lakosú kisvárosban, annak is a kirándulók szempontjából legfrekventáltabb részén, a várban és környékén. Tavaly ilyenkor már írtunk a várról az ottani élményekról, denevérlesről, amit most a veszélyhelyzet miatt megszervezni sem lehetett. Radák Dóra idegenvezetőt arról kérdeztük, mivel töltötték, töltik azt az időt, amíg nem nyithatják meg a kapukat a vendégeik előtt. – A téli pihenő alatt (mivel a várat a téli szezonra bezárjuk) megújult a fegyvertár, interaktív és gyerekközpontú lett, mindenhol megtalálhatók magyar nyelvű feliratok. Az éves leltáron is túl vagyunk. Teljesen új weboldalt készítettünk német, magyar, angol nyelven, ami hamarosan elérhető lesz. Kinti munkáink is akadtak bőven: az első várudvarról induló feljárat talapzatát és homlokzatát meg kellett erősíteni egy repedés miatt – kezdett süllyedni a lépcső. A javítással elkészültünk, teljesen biztonságosan használható a feljáró. A vártó körül eddig is lehetett sétálni, kocogni. A kavicsos földút hátsó részét kiszélesítettük, kicsit megemeltük, így nagy esőzések közben sem lesznek átfolyások a tó és a mellette csörgedező Gyöngyös patak miatt – tudtuk meg. Dóra kiemelte még: a fegyvertár kialakítását is megváltoztatták.

Fotó: Horváth Balázs

- A kiállított régi fegyvereket feltettük a falra, lejjebb pedig olyan dolgokat helyeztünk, amiket meg lehet érinteni, ki lehet próbálni.

Igazi sisakokkal fényképezkedhetnek a vendégek, a gyerekek pedig egy lovacskára is ráülhetnek egy fénykép erejéig. – fogalmazott. A lékai vár nevezetességei közé tartoznak denevérei is, amelyek százának ad ebben az időszakban biztonságot és otthont a tető alatti rész.

– A denevérek teljes számban felsorakoztak a padlás gerendáin: összesen 800-an jöttek idén. Elkezdődött náluk a terhesség időszaka, amely két hónapig tart, és június közepe, vége felé megérkeznek a kicsinyeik. Egy anya egy utódot szül, tehát körülbelül 1600 denevérünk lesz nyárra – mondta el Dóra, aki hozzátette: továbbra is csak kamerán keresztül a recepción lévő monitoron láthatóak, a vendégek – ahogy eddig – továbbra sem érintkeznek velük. Kiemelte: A kutató professzor, dr. Friederike Spitzberger szerint az Európában élő denevérek nem hordozzák a koronavírust, tehát aggódalomra nincs semmi ok. Napközben a szárnyas emlősök kizárólag a sötét padláson tartózkodnak. A csonkafülű fajta a legkisebb világosságot sem viseli el, ezért nappal nem röpköd. Éjszaka azonban végig kint van és táplálkozik. – Az évek alatt az itteni emberekhez annyira hozzá nőtt a denevérkultusz, hogy természetesnek veszik a jelenlétüket. A gyerekeknek már az óvodában mesélnek róluk; a kicsik úgy nőnek fel, hogy nem félnek tőlük – emelte ki. A várat hamarosan újból belülről is megcsodálhatják az Ausztriában élők, hiszen a korlátozások enyhítéseként ismét fogadhat majd vendégeket. Várhatóan a pünkösdi hétvégén, május 29-30-31-én érkezhetnek az első látogatók. – Egyelőre úgy egyeztünk meg, hogy csak hétvégenként, péntektől vasárnapig leszünk nyitva. Ez persze bármikor változhat, főleg a határok megnyitásával – ugyanis a múzeumlátogatók háromnegyede magyar – emelte ki Dóra, aki hozzátette zárásul azt is, hogy a gyülekezési tilalom miatt várvezetéseket nem lehet tartani, mindenki önállóan, maszkban járhatja be a várat. Egyelőre koncertek, családi napok sem lesznek, hiszen az országban jelenleg mindenféle rendezvény tiltott, előreláthatóan augusztus 31-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában