Szorgos önkéntesek

2020.05.18. 07:00

Tíz éve aktív a GesztenyeKék egyesület

2010 áprilisában alakult a 15 tagú GesztenyeKék Természetbarát Egyesület. A teljesítmény- és jelvényszerző túrák szervezésén túl céljuk a Kőszegi-hegység értékeinek megismertetése, turisztikai infrastruktúrájának fejlesztése, de aktívan részt vesznek a terület természetvédelmi központú fejlesztésében is. 

Tóth Kata

Az egyesület önkéntesei a Mária-út kőszegi szakaszának jelzéseit festik

Fotó: VN/Schlögl Krisztián

A tíz esztendő alatt 25 teljesítménytúrát szerveztek, mintegy 2500 résztvevővel, jelvényszerző túráikat majdnem ötszázan teljesítették, és lebonyolítottak harminc vezetett túrát. Tevékenységük nyomán a 2010-es évek elején pihenőpad került a Zeiger-nyereghez, elkészült a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont melletti alpannonia® szabadidőközpont Kéktúra tanösvényének szakmai anyaga, elindult az Ültess Te is hársfát! mozgalom a Hunyadi utcában, és újra járhatóvá vált az Ördögárok.

Schlögl Krisztián, az egyesület tagja az utóbbi évek eredményei közül kiemelte: létrehozták a GesztenyeKék Körtúrát a Kálvária-hegyen. Pontosan felmérve az útvonalakat összesen huszonhat útbaigazító táblát helyeztek ki. 2017-ben egészségkertet alakítottak ki az Egészségház mellett. Egy évvel később részt vettek az önkormányzat Hidegvölgyi revitalizációs pályázatában.

Az egyesület önkéntesei a Mária-út kőszegi szakaszának jelzéseit festik
Fotó: VN/Schlögl Krisztián

A Kálvária alatt a Hidegvölgyben fut a GesztenyeBor tanösvény – ezt 2019-ben táblázták ki. A kilenc információs tábla és tizenegy útbaigazító tábla mellé a Napostetőre újabb bemutató tábla került, miután elkészült a poncichterek új szőlőfeldolgozója. Tavaly az önkormányzat pályázati és saját forrásból, valamint az egyesület önkéntes munkája révén hozta létre a Hideg-völgyben a ciszterci gyümölcs- és szőlőskertet és a városi gesztenyeligetet. Az egyesület jóvoltából 100 éves lusztházat (szerszámtárolót) telepítettek a Szulejmán-kilátó melletti ingatlanról a Ciszterci-kertbe. Ugyancsak 2019-ben, év végén a munkaszolgálatosok emlékparkjába egy kocsányos tölgyet és három tő vörös korallberkenyét ültetett az egyesület.

Schlögl Krisztián arról is beszámolt, hogy hamarosan megújul a királyvölgyi óriás gesztenyefa környezete. Rohamtempóban zajlanak az előkészületek: pályázati forrást is felhasználva felújítják és továbbfejlesztik az emlékhelyet, hogy őszre – amikor a gesztenye érik – biztosan elkészüljön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában