tud valamit

2020.06.15. 14:10

Anyuka, rádiós, coach – Jagodits Zsuzsának két kisgyermek mellett is jut ideje tanulásra

Ismerjük a hangját a rádióból, ahol híreket szerkeszt és olvas. Láthattuk és hallhattuk a színpadon rendezvények háziasszonyaként, sokaknak pedig coachként segített. Most elsősorban anyuka. Úgy beszélgetünk végig két órát, hogy ott van mellettünk a tüneményes négy hónapos kislánya, akit közben tisztába tesz, majd elaltat, aztán besétál a kertből a barátságos, azonnal ránk mosolygó hároméves kisfia, aki nyafogás nélkül, első szóra kezet mos, és hagyja, hogy az anyukája bekísérje a szobájába aludni. Ja, és közben egy finom habos kávét is letesz elém. Jagodits Zsuzsa tud valamit.

Nagy Ildikó

Zsuzsa férjével, Péterrel és két tüneményes gyermekükkel: Katával és Lócival

Fotó: Horváth Balázs

Már az óvodában mikrofonnal a kezében mondta a verseket, örökmozgó, nagy dumás gyerek volt. Négyéves korától versenytáncolt, és a parketten töltött tizenegy esztendő számára sem a flitteres csillogásról szólt, jóval többet adott neki a „mindenki engem néz”-érzésénél. Ott tanulta meg, hogy a befektetett munkának mindig meglesz az eredménye, és ha kitartóan edz, akkor előbb-utóbb a nyakába akasztják az érmet. A legjobb akart lenni – de eljött az a pillanat, amikor dönteni kellett: vagy mindent (a szülei idejét, energiáját, pénzét is beleértve) erre tesz fel, vagy abbahagyja. Az x az utóbbi mellé került, döntését egy látványos átváltozással is megerősítette: miután kimondta, hogy felhagy a versenytánccal, tüsire vágatta a haját. Ezzel is jelezte: egy korszak véget ért. Aztán az új korszakokat mindig újabbak követték, egy valami állandó volt: annak ellenére, hogy számíthatott a szülei segítségére, ő mindig mindent saját maga akart megoldani.

Zsuzsa férjével, Péterrel és két tüneményes gyermekükkel: Katával és Lócival
Fotó: Horváth Balázs

Már az Orlay külkereskedelmi tagozatára járó középiskolásként is talált magának feladatot: kortárs segítőként csatlakozott az MMIK-ban működő MiTi iroda csapatához. Így az sem véletlen, hogy szociális munkás szakon tanult tovább – ott már tudatosan készült az Erasmus-programra, és 2005-ben ösztöndíjjal Helsinkiben tanulhatta az ifjúságsegítést. Aztán itthon levelező tagozaton folytatta a főiskolát, közben volt recepciós egy mobilszolgáltatónál, de elvégzett egy bármixerképzést is, és az ausztriai vendéglátózásba is belekóstolt – volt, hogy háromféle munkát végzett. Aztán rádiózni kezdett, majd ifjúsági szervezőként belekóstolt a politikába és a közéletbe, dolgozott belső vállalati trénerként, kipróbálta magát újságíróként és fél évig egy budapesti kiadót is igazgatott. 2012-ben került a Frisss rádióhoz, majd a Savaria karnevál sajtóreferense lett, de a közmédia csatornáin is gyakran felbukkant.

És bár a rádiózás örök szerelem, amit soha nem szeretne feladni, Lóci fia megszületése után úgy érezte: most, hogy szülő lett, talán ­gyerekcoachként is hitelesebb lehet. Az alapképzés után erre specializálódott, és most, hogy másodszor is anyuka lett – Kata lánya négy hónapos –, újra tanul: a Rajzelemzési Intézet online kurzusát végzi, és a 11 modul teljesítése, a záróvizsga letétele és a szakdolgozat megvédése után okleveles rajzvizsgálati szakértő lesz. Azt mondja, már most tudja, hogy ezt az új tudást hogyan fogja hasznosítani – akár a gyerekcoaching, akár a HR területén.

A mikrofont szorongató óvodás és a sikerért keményen megdolgozó versenytáncos lány felnőttként is ugyanolyan pörgős és maximalista. Mosolyogva meséli, hogy február 1-jén költöztek az új házukba, aztán 4-én megszületett Kata. Mára az is bebizonyosodott, hogy okos döntést hoztak, amikor a szüleivel együtt, egymás mellett építkeztek – sok mindenben számíthatnak rájuk. Azt mondja, a koronavírus-járvány miatti „elszigeteltség” nekik éppen kapóra jött, hiszen így egy kicsit lelassulva, nagy-nagy nyugalomban tudtak egymásra hangolódni – immár négyen: férjével Péterrel, Lócival és a kis Katával.

Jó lesz ez – mondja erre az életre szóló kalandra, az én fejemben pedig egy pillanatra sem fordul meg, hogy nem így lesz. Hiszen ha valaki, akkor ő biztosan tudja.

Tanácsokkal, tippekkel segít

Olvasóink rendszeresen találkozhatnak majd Jagodits Zsuzsával: Felelős szülők oldalunkon jelentkezik szakértői rovatával. Kisgyermekes anyukaként és coachként igyekszik a gyakorlatban jól hasznosítható tanácsokat adni – sorait reményeink szerint nemcsak az anyukák, de az apukák és a nagyszülők is szívesen olvassák majd. Kérdéseiket, témajavaslataikat a [email protected] e-mail-címre vagy a 9702 Szombathely, Pf. 32 levélcímre várja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában