Gólyafészkek

2020.06.11. 10:00

Folyamatosan figyelik a fészkek állapotát Vas megyében

A paplak kéményéről decemberben tűnt el a gólyafészek. Az épület tetejének és kéményének felújítása miatt kellett eltávolítani. Március elején az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság új fészektartót és a költésre alkalmas fészekalapot helyezett fel a kéményre. A gólyák megjöttek megrakták a fészküket, költenek.

Gyöngyössy Péter

Egervölgyön jól működik az új gólyafészek

Fotó: GYP

Nemzedékek nőttek fel úgy, hogy álmukból felébresztve is tudták a választ. A gólya természetesen a kéményen fészkel. Mai gyerekek már inkább azt válaszolnák, hogy villanyoszlopokon. Évszázadokkal korábban pedig talán általános lehetett, hogy nagy, öreg, terebélyes fákon olykor csoportosan, telepesen is költött a fehér gólya. Ahogyan megfogyatkoztak az öreg fák és megjelentek a házakon a robusztus kémények, úgy költöztek át a gólyák a házak tetejére. Amikor a kémények elkezdtek karcsúsodni, és ezzel párhuzamosan megjelentek a villanyoszlopok, a gólyák ismét továbbléptek. Sajnos a villanyoszlopok nem biztonságosak, sok gólya esett áldozatul áramütésnek. Ma már a természetvédelmi szakemberek pontosan nyilvántartják a fokozottan védett fehér gólyák fészkeit. Ha szükséges, beavatkoznak, rendszeresen karbantartják a fészkeket.

Egervölgyön jól működik az új gólyafészek
Fotó: GYP

Ha túl nagyra nő, lebontják, új alapot készítenek. Nemrég így újult meg Pankaszon az idősek otthona tetején lévő többmázsás fészek. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság szakembereinek évente számos helyen kell Vas megyében valamilyen gólyafészekkel kapcsolatos munkát elvégezni. Gyakran megesik, hogy építkezés, épületfelújítás miatt kell a fészket ideiglenesen eltávolítani és a munkák után újraépíteni, vagy más közeli helyre áthelyezni. A madarak számára a jelek szerint nem annyira az új fészek megépítettsége a lényeg, sokkal inkább a hely, a környezet, ahol a fészek található. Emberi logika szerint nehezen érthető, hogy Szombathelyen az Árkádiánál, a forgalmas parkolóban található fészekhez miért ragaszkodnak a gólyák. Épült egy csalogató mesterséges fészekkezdemény a múzeumfalu egyik igazi kemencés kéményén, ám valami miatt mégsem tetszett a gólyáknak.

Hasonlóan nagyon régi fészkelőhely az egervölgyi paplak kéménye. A magas, többszintes épület stratégiai jelentőségű költőhely. Tavasszal még időben sikerült emelőkosaras jármű segítségével felszerelni az új fészektartót, amelyre egy fészekkezdeményt rögzítettek. Az új fészekalap a jelek szerint megtetszett a gólyáknak, mert elfoglalták és a költés is megkezdődött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában