Alapozták a levéltárat

2020.06.10. 13:00

Húsz évvel ezelőtt teljes gőzzel dolgoztak Szombathely belvárosában

Húsz évvel ezelőtt teljes gőzzel dolgoztak a Belsikátor, a Főtér és a Kossuth Lajos utca által határolt foghíjban. A 2002-ig tartó levéltár-építési és -felújítási munkák társberuházásaként mélygarázst alakítottak itt ki.

VN

A tátongó gödörben dolgozott a földmarkoló

Fotó: VN-archív

A 81, föld alatti parkolóhely létrehozásához mintegy 20 ezer köbméter földet emeltek ki, mintegy négyméteres mélységben. 2000-ben kezdődött meg a föld kitermelése és az alapozás. A levéltári raktár építése a mélygarázs födémszerkezetének elkészülte után indult

július közepén. 2000 júniusára a pincetömb földkiemelését már mintegy 80 százalékban elvégezték. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a kútalap és tömb alap építése, illetve a pince talpgerendáinak betonozása.

A tátongó gödörben dolgozott a földmarkoló
Fotó: VN-archív

Ezt követte a tartópillérek és a falak építése. A födém július végére készült el, amikor már az építkezés föld feletti részére összpontosíthattak. Az összesen 2300 négyzetméter alapterületű föld alatti parkolót csak az építkezés teljes befejezése után vehették igénybe az autósok.

A beruházás első ütemeként 2000-ben felépült az irodáknak is helyet adó új levéltári raktár, amely fedett összekötő híddal kapcsolódott a meglévő, Hefele utcai épülethez. A régi szárny felújítása az intézmény új helyre költözése után kezdődhetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában