Nagy kihívás a művésznek

2020.06.06. 07:00

Két domborművet avattak Hegyi Vilmos őrimagyarósdi portáján

Trianon drámáját idéző emlékművet avattak a nemzeti összetartozás napja, a békeszerződés aláírásának centenáriuma alkalmából az 5 Érzék Háza udvarán.

Nemes Judit

Az avatón Németh Ferenc hegedült

Fotó: Szendi Péter

Emlékezők gyűltek össze az őrségi település egyik szálláshelyének udvarán a trianoni békeszerződés megkötésének századik évfordulóján. Nemcsak emlékezni jöttek, avatni is: Hegyi Vilmos kezdeményezésére készült el, a saját portáján leplezték le a Farkas Ferenc szobrászművész által készített nagy méretű, 180 és 140 kilogramm tömegű érméket.

– Száz évvel a dokumentum aláírása után is itt vagyunk, és még áll az az egyharmadára csökkent Magyarország, ami akkor megmaradt. Remélem, hogy még sokáig állni is fog – emelte ki köszöntőjében a házigazda, aki tavaly határozta el, hogy emlékművet készíttet az évfordulóra. A megvalósításban a szobrászművész mellett Fődi István volt segítségére, akinek a szegedi öntödéjében készült el az alkotás.

Az avatón Németh Ferenc hegedült
Fotó: Szendi Péter

– Tavaly év végén keresett meg Hegyi Vilmos a felkéréssel, hogy segítsek az elképzelése megvalósításában. Elég nagy kihívás volt, mert a maguk műfajában nagy – 110 centiméter átmérőjű – domborművekről van szó. A kérés az volt, hogy amennyire lehet, részletesen jelenítsük meg a Monarchia korát idéző címert – amint két angyal tartja a kezében –, valamint a Trianon emlékét idéző, szétszakított országot – mondta el munkájáról Farkas Ferenc. A szobrászművész egy 19. századi metszettérképet használt fel a második érméhez, annak alapján készítette el a felszabdalt Nagy-Magyarországot.

A megemlékezésen Szarvas József színművész mondta el Wass Albert Üzenet haza, valamint Juhász Gyula Trianon című versét. Közreműködött Németh Ferenc nagykanizsai hegedűtanár, aki közös éneklésre is indította a megjelenteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában