Helyi közélet

2020.06.17. 07:47

Szombathelyen az ’56-osok terén lerótták kegyeletüket

Lerótta kegyeletét a megyei önkormányzat vezetése az ’56-osok terén. Addigra már a Vas Megyei Kormányhivatal is elhelyezte koszorúját, sajtónyilvánosság nélkül.

Merklin Tímea

Nagy Imre, az 1956-os forradalom miniszterelnöke és mártírtársai halálának hatvankettedik és újratemetésének 31. évfordulójáról emlékeztek meg június 16-án a szombathelyi ’56-osok terén. Ez az épület volt az 1956-os szombathelyi forradalmi nemzetőrség székhelye; itt ölték meg 1956. november 4-én a szolgálatukat teljesítő nemzetőröket. A 2001-ben állított emlékmű mellett még ott van a falon a régi is – a meggyilkolt nemzetőrök és más hősi halottak emlékére –, amit 1989. október 23-án helyeztek el.

Nagy Imrére és mártírtársaira emlékeztek a megye vezetői. A képen dr. Balázsy Péter, dr. Kondora Bálint és Majthényi László Fotó: Horváth Balázs

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: már akkor koszorúzott itt a Magyar Nyugat szerkesztőségvezetőjeként, majd azóta többször megjelent az emlékműnél politikai tisztségeiből adódóan, beszédet is tartott. A megyei önkormányzat vezetése fontosnak tartja, hogy fejet hajtson Nagy Imre és társainak szenvedése, mártírhalála előtt. A koszorúzáson részt vett dr. Kondora Bálint megyei alelnök és dr. Balázsy Péter hivatalvezető, megyei jegyző is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában