A statisztikák szerint is jó itt élni!

2020.06.19. 11:30

Szombathely életminőség indexe alapján a megyei jogú városok sorában a negyedik

Életminőségi rangsort készített a magyar járásszékhelyekről a Hétfa Kutatóintézet és Elemző Központ. A megyei jogú városok között Szombathely az előkelő negyedik helyre került, ami azt bizonyítja: jó itt élni.

Tömböly Ágnes

A Csónakázótó környékét szeretik a szombathelyiek, ez is megújult – mutatja dr. Puskás Tivadar

Fotó: Cseh Gábor

A települések életminőség-indexét nyolc dimenzió mentén határozták meg a Hétfa kutatói: a stabil demográfiai helyzet, a szociális biztonság, az erős gazdaság, az élhető és biztonságos települési környezet, az egyéni jómód, az erős civil társadalom, a fiatalok kompetenciái, valamint az elérhető szolgáltatások alapján. 2012 és 2018 közötti adatokat vettek figyelembe, ami alapján Szombathely életminőség-indexe az országos rangsor­ban a megyei jogú városok kö­zött az előkelő negyedik helyezést, míg a járásszékhelyek összesített sorában (174 település között) a 12. helyezést jelenti. Míg 2012-ben az index még 53-as értéket mutatott, 2018-ban ez 58,8-ra javult.

A Csónakázótó környékét szeretik a szombathelyiek, ez is megújult – mutatja dr. Puskás Tivadar
Fotó: Cseh Gábor

Ezzel Székesfehérvár, Győr, Veszprém után a megyei jogú városok sorá­ban Szombathely rendelkezik a legkedvezőbb adatokkal az országban. E tekintetben a vasi megyei jogú várost – szintén 58 fölötti index-szel – Kecskemét, Szekszárd és Eger követi.

A vizsgált időszakban a megyeszékhely polgármestere dr. Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) volt, aki a kutatást áttekintve úgy nyilatkozott:

– Szombathely életében a 2010 és 2019. közötti időszak sikeresnek látszik. Ha a teljes történetet nézzük, akkor 2010-ben, amikor átvettük az önkormányzatot, Szombathelynek 18 milliárd forint adóssága volt. Ennek a pénzügyi tehernek a rendezését a kormány – nemcsak Szombathely, hanem valamennyi önkormányzat esetében – átvállalta. Ezzel 2013-ra azt értük el, hogy minden forint, amit megtermeltünk helyben, a szombathelyiek javát szolgálhatta, és nem kellett törlesztőrészletekre fizetnünk. Ez megalapozta a további fejlődést – hangsúlyozta dr. Puskás Tivadar. Így folytatta:

 

– Bár a tanulmány adatai ezt nem tel­jesen mutatják, de nagyon fontos szempont: Szombathely biztonságos város, és ezt sikerült megőriznünk. A 2010-es bűn­elkövetési adatok 2018-ra megfeleződtek. 2010-ben 3500, míg 2018-ban 1300 bűncselekményt regisztráltak. Ebben szerepe volt a rendőrség, a polgárőrség és a közterület-felügyelet munkájának, valamint a több mint 70 kamerából álló köztéri kamerarendszer működésének is.

A korábbi polgármester a város erős gazdaságával járó előnyökre is rámutatott:

– Míg 2010-ben az önkormányzat ipar­űzésiadó-bevétele 4,3 milli­árd forint volt, addig 2018-ban ez meghaladta a 9 milliárd forintot. 2010-ben 5 százalékos, míg 2017-re 2-2,3 százalék volt a munkanélküliek aránya Szombathelyen, ez teljes foglalkoztatottságot jelentett. Vagyis megfelelő gazdasági alapunk volt arra, hogy jó legyen itt, Szombathelyen élni – emlékeztetett.

Dr. Puskás Tivadar kiemelte: számos beruházás javította az oktatási, kulturális, sport, szabadidős, rekreációs, valamint a civil közösségi élet körülményeit, feltételeit. Több programmal erősítették a helyi identitást: az aktív időskor rendezvényei, a Szent Márton Kártya, számos ösztöndíjprogram, az újszülötteket köszöntő polgárlevél ezt a kötődést mélyítette. A beruházások és az intézkedések is azt a célt szolgálták, hogy érezzük: mi egy közösséghez tartozunk: a szombathelyiek közösségéhez. Ez csak akkor marad erős és állja ki az idő próbáját, ha ragaszkodunk a városhoz, és összefogunk a fejlődéséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában