civil fórum

2020.06.23. 07:00

Túlpályázás várható négy területen

Vas megyei civil és közművelődési fórumot rendeztek hétfőn a faluházban; a helybelieken kívül Vásárosmiskéről, Sitkéről, Döröskéről, Vasvárról is jöttek érdeklődők.

Merklin Tímea

Gőcze Frigyesné a fórumon a káldi civil egyleti életről beszélt

Fotó: Szendi Péter

A fórum egyik célja a Falusi Civil Alap ismertetése volt, amelyben ötezer fő alatti települések civiljei számára adnak támogatást programokhoz, eszközökhöz, gépjárműbeszerzéshez, ingatlanberuházásra és –felújításra.

Meskó Krisztián, a Hegypásztor Kör szakmai vezetője elmondta, hogy az elnevezéssel ellentétben nem csak falvak, de városok is pályázhatnak (megyénkben Vasvár, Bük, Vép, Répcelak, Őriszentpéter, Jánosháza is érintett lehet). A pályázat nem keretkimerülésig (ötmilliárd forintig) tart, hanem adott időszakon belül: július 1-jétől augusztus 7-én délig.

„Túlpályázás” várható – hívta fel a figyelmet Kecskeméti Edit, a Vas Megyei Civil Információs Centrum munkatársa, hangsúlyozva, hogy a Falusi Civil Alap kiegészíti a Magyar Falu Programot: ha például egyikben nyernek park kialakítására, de kerítésre már nem, meg lehet pályázni a hiányzó összeget a másik alapból.

Gőcze Frigyesné a fórumon a káldi civil egyleti életről beszélt
Fotó: Szendi Péter

Borsos László a Vasi Civil Közösségi Szolgáltató Központ jövőképéről beszélt; Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet NKft. Vas megyei igazgatója a közművelődés aktualitásairól szólva kiemelte az oszkói Hegypásztor Körrel való együttműködést: havonta más településen mondják el a friss híreket. Régóta szerettek volna Kemenesaljára jönni, végül Káldon jó fogadtatásra talált a program.

Vida Károly polgármester és Nagyné Bognár Katalin alpolgármester töltötték be a házigazda szerepet; a helyi civil élet egykori csúcspontjait pedig Gőcze Frigyesné ismertette. A mai önkéntes tűzoltók mindennapjaiba Csende Sándor avatta be a résztvevőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában