Videóval

2020.06.28. 07:00

Valóban körülményes Szombathelyen közlekedni? – A belvárosban és a gyárak környékén jártunk

Kíváncsiak voltunk arra, hogy vajon igazuk van-e olvasóinknak, ezért kimentünk a forgalomba, hogy utánanézzünk. Mutatjuk a tapasztalatainkat:

vaol.hu

A Zanati úton nem egyszerű közlekedni műszakváltás idején

Fotó: vaol.hu

Több panasz is érkezett olvasóinktól, hogy nagyon körülményesen lehet közlekedni Szombathelyen. Voltak, akik a belvárost nevezték járhatatlannak a délutáni csúcsidőben, de akadtak olyanok is, akik a műszakváltások miatt keletkezett állapotokat nehezményezték. Nem könnyítette meg megyeszékhelyen uralkodó helyzetet a Szent Márton utcában lévő munkálatok sem, ami szintén próbára tette a sofőrök türelmét. Ez a probléma kedden délután végül valamelyest megoldódott, ugyanis már nem kellett kerülgetni sem a kihelyezett bólyákat, sem a gödröket. Kíváncsiak voltunk arra, hogy vajon igazuk van-e olvasóinknak, ezért kimentünk a forgalomba, hogy megbizonyosodjunk róla. Egy átlagos hétköznap a nyakunkba vettük a megyeszékhelyet. Szándékosan nem a pénteket választottuk, hiszen akkor jóval többen vannak az utakon, mint a többi hétköznapon. Lássuk:

Gyárak környéke és Zanati út műszakváltás idején

A gyárak környékén valósággal óraműpontossággal zajlik minden, vagyis háromnegyed kettőkör még teljesen gördülékenyen lehet közlekedni a Zanati út térségében, ám amikor kettőt üt az óra, letelik a munkaidő, és az emberek pedig elindulnak a parkolók felé. A Szervízúton ebben az időintervallumban nem javasolt közlekedni, mivel valóban teljesen eltelítődik. A 87-es út irányába körülményes az elsősorban balra kanyarodás. A gyalogátkelőhelyen folyamatosan érkeztek az emberek, így az is rendkívül időigényes, mire a sofőrök egyáltalán megtalálják azokat a réseket a tömeg között, ahol egy-egy autó áthaladhat.

A Zanati úti körforgalom felé szintén nagyon hamar bedugul, köszönhetően elsősorban a jelentős mennyiségű kamionnak, ami a 86-oson közlekedik. A kamionok viszonylag erőszakosan lépnek be a körforgalomba, és míg végig nem haladnak, addig a Szervízútról nem lehet kikanyarodni, ahol már egy idő után a műszakváltás miatt a parkolókból sem tudnak elindulni a dolgozók. Azt azonban meg kell említeni, hogy nagyon készségesek a gyári dolgozók a forgalomban, időnként beengedik maguk elé a parkoló autókat, ezzel is segítve a közlekedést. Valószínűleg nagyon rutinosak már ebben.

A Zanati úton nem egyszerű közlekedni műszakváltás idején
Fotó: vaol.hu

Mivel a Zanati út mellett is több gyár üzemel, ahol szintén ebben az időben van a műszakváltás, ezért ezen az úton is jelentős a torlódás, ugyancsak a körforgalom miatt. További nehezítő tényező, hogy a hipermarket parkolójából jobbra kanyarodásnál nincs jelzőlámpa, hanem elsőbbségadás kötelező tábla érvényes. A zebrán áthaladó emberektől, valamint a Zanati úton megnövekedett forgalomtól nem könnyű kikanyarodni, és még nehezebb utána besorolni. Ez a káosz nagyjából háromnegyed órán át tart, utána viszont a délután négy órás csúcsforgalomig könnyedén lehet haladni.

A belváros

Szombathely belvárosában valóban nem könnyű az élet közvetlenül négy óra után, tettünk itt is egy kört. Az Óperint utcában már akadályba lehet ütközni, ugyanis az útra belógó kordonok miatt az egyes szakaszokon két autó nem fér el egymás mellett, különösen igaz ez akkor, ha a bicikliúton még közlekednek is. Valamivel négy óra előtt jártunk erre, akkor egy-két autónak kellett csak várnia, de könnyű volt az átjutás. Az azonban elképzelhető, hogy kicsit később már nem ennyire zökkenőmentes a helyzet. A Kiskar utca a délutáni csúcsforgalomban mindkét irányból bedugult. Egy idő után már a Thököly utcai körforgalomban is álltak az autók. Ami észrevehető, hogy sok gyalogos jár át a Kossuth utcánál lévő átkelőhelyen, ez szintén egyik oka egy esetleges torlódás kialakulásának.

A délutáni forgalomban mindig feltorlódik a Kiskar utca
Fotó: vaol.hu

A Thököly Imre utcán nem tapasztaltunk különösebb torlódást, itt szintén csak a gyalogosforgalom és a több átkelőhely miatt torpanhatnak csak meg az autók, de ottjártunkkor ilyet elvétve tapasztaltunk. A Wesselényi utcára kanyarodva viszont már egyből láttuk, hogy itt végighaladni nem lesz egyszerű feladat. A Kisfaludy Sándor utcai kereszteződésén még pont át tudtunk haladni, aztán jó ideig már csak araszolva közlekedtünk. A Széll Kálmán utcán nagy volt a forgalom, ezért nem volt könnyű áthaladni azon a kereszteződésen. Ugyanez a probléma állt fenn egy sarokkal arrébb, a Szelestey László utcánál. Ezen a szakaszon, vagyis egyetlen utcán több, mint 15 perc volt átérni.

A Fő tér felé haladva a Király utcán minden gond nélkül lehetett közlekedni, majd lekanyarodtunk a Mártírok terére, ahol hamar ismét beállt a sor. Itt egyedül a Kőszegi utca felé lehet kanyarodni, de az ottani forgalom és a város talán egyik legforgalmasabb gyalogátkelőhelye – a Fő tér közelsége miatt érthető – miatt szintén nem egyszerű feladat. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy rossz idő esetén valószínűleg könnyebb az átjutás, de a napsütés miatt sokan voltak a Fő téren. Utána egészen a Berzsenyi térig gördülékenyen lehetett haladni, ott azonban a Hollán Ernő utcában már állt a sor. Itt kikanyarodni balra valóban nem a legegyszerűbb a forgalmas Kiskar utcára. Nemhiába volt már több baleset is az érintett kereszteződésben.

Túránk végénél járunk már, utolsó helyszínünk a Savaria Plázánál lévő körforgalom. Itt délutáni csúcsidőben komoly türelemmel kell rendelkezni, érkezzen az illető bármelyik irányból. Mi a Szent Flórián körútról érkeztünk és időben már fél öt után jártunk. Viszonylag hamar odaértünk a körforgalomhoz, behajtva azonban láttuk, hogy a Körmendi úton lévő sofőrök már korántsem ilyen szerencsések. A videóból is látszódik, hogy óriási sor mindkét irányban, amit éppen elég lehet kivárni.

Összegezve kijelenthetjük, hogy valóban nem könnyű, viszont időigényes négy óra környékén közlekedni a városban. Mivel sokaknak ez az időpont a munka vége, azért ezen a procedúrán nap, mint nap átesnek, ami egy hétre lebontva már órákat jelentene, amikor az ember a dugóban ül, míg elintézi a bevásárlást, esetleg elviszi a gyermeket edzésre, vagy csak elintézne valamit, esetleg beülne egy kávéra a Fő téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában