Újabb rokon kapott állást

2020.06.19. 07:00

Vezető pozíciót kapott az egyik szombathelyi alpolgármester féltestvére

Önkormányzati cégnél kapott állást Horváth Soma alpolgármester féltestvére. Összeférhetetlenség nem áll fenn, más aggályokkal nem foglalkozik a városvezetés.

Nagy Ildikó

A városházán már látják a felügyelő bizottság ellenőrzésének eredményét

Fotó: Vas Népe

Az elmúlt időszak fő hírei érthetően nem a sportról szóltak, de így is kiszivárgott az információ: Horváth Soma alpolgármester féltestvére, Farkas Bálint az önkormányzat egyik cégénél, a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft.-nél lett létesítmény-üzemeltetési vezető.

Először a polgármesteri hivatal kommunikációs vezetőjéhez címeztük kérdéseinket: egyebek között azt szerettük volna megtudni, hogy helytálló-e az információnk, és persze kíváncsiak lettünk volna arra is, hogy ha igaz a hír, hogyan került az önkormányzati céghez egy újabb rokon – és ha már úgy alakult, hogy odakerült, mit tudhatunk az iskolai végzettségéről, eddigi tevékenységéről és tapasztalatairól. Az is érdekelt volna minket, meghirdették-e a pozíciót, és egyáltalán: kik és miért gondolták úgy, hogy az egyik városvezető féltestvére a legalkalmasabb az állás betöltésére.

A polgármesteri hivatalból érkezett válaszból megtudtuk: a sportközpont és sportiskola munkatársainak kiválasztásában semmifajta kompetenciája, arra ráhatása nincs a városvezetésnek, és nem is kíván abba beleszólni. Hangsúlyozták: a cég dolgozói és a városvezetés között semmifajta összeférhetetlenség nem áll fenn.

 

Valamivel többet sikerült megtudnunk a céget 2019 novemberétől vezető igazgatótól.

Leidli Géza azt írta: „A Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. létesítmény-üzemeltetési vezetője 2020. március 01. napjától Farkas Bálint. (...) A munkajogviszony létesítésére a jogszabályoknak mindenben megfelelően ügyvezetői hatáskörben került sor, különös tekintettel arra, hogy nevezett személy kiváló minősítésű egyetemi diplomával, középfokú német nyelvvizsgával, több éves vezetői tapasztalattal rendelkező közgazdász.” Azt azonban nem tudta megválaszolni, valóban az alpolgármester féltestvére-e Farkas Bálint, ugyanis, mint írta, „a társaság munkavállalóinak családi kapcsolatai tekintetében a jogszabályok nem teszik lehetővé nyilvántartás vezetését, a munkáltató pedig e körben nem kezel adatokat.”

Megkérdeztük Horváth Soma alpolgármestert is, de nem kívánta kommentálni az ügyet, sőt: arra a kérdésre sem válaszolt, valóban a féltestvére-e Farkas Bálint.

Képünkön Horváth Soma Ádám
Fotó: VN

Farkas Bálint nem az első rokon, aki a baloldali városvezetés idején pozícióhoz jutott: már a választás utáni első lendület a Savaria Városfejlesztési Nonprofit Kft. vezetői székébe repítette a polgármesteri kabinetvezető, Kovács Előd feleségét. Ugyanennél a cégnél Tóth Kálmán, az Éljen Szombathely Egyesület elnöke és önkormányzati képviselője is munkát kapott projektmenedzserként, László Győző alpolgármester nejét pedig a Haladás Sportkomplexumnál alkalmazták.

De ne feledkezzünk meg az ezek szerint mégiscsak létező politikai hála nyerteseiről: Molnár Miklós ex-alpolgármester szakmai tapasztalat nélkül lett a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója, míg az ő közgyűlési helyére beülő volt alpolgármester, Koczka Tibor marketingmenedzser a Vasivíznél.

Az Ungár Péter országgyűlési képviselő (LMP) érdekeltségébe tartozó online portál főszerkesztője, Farkas Balázs havi félmillió forintért ad szakmai tanácsokat a Szombathelyi Médiaközpontnál, amelynek a baloldal által kinevezett, volt ügyvezetője ellen a zalai rendőrök folytatnak nyomozást sikkasztás miatt.

Ne hagyjuk ki a felsorolásból a szombathelyi Jamie Olivert: Marton Zsolt havi félmilliót kap a városi vásárcsarnoktól egyebek között főzőshowk-ra, amelyekből még egyet sem láthatott az egykori alpolgármester konyhai praktikáira éhes közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában