gyorsforgalmi

2020.07.10. 07:00

A Szombathelyt érintő egyik legfontosabb közútfejlesztés az M87-es

Eredményesnek nyilvánították a kétszer kétsávos Szombathely-Kőszeg M87-es gyorsforgalmi út tervezési közbeszerzését. A vasi országgyűlési képviselők kommentálták.

Vas Népe

Szombathely-Kőszeg út,becsatlakozási pont, 20200708, ut, r, Gencsapáti, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. oldalán látható térkép szerint gyorsforgalmi út nyomvonala Szombathely északkeleti elkerülő szakaszához csatlakozik; a tervezett Söptei úti új csomóponttól indulva elkerüli a Szombathelyi repülőteret, Gyöngyösfalu, Lukácsháza, Kőszegfalva és Kőszeg településeket Kőszeg-centrum csomópontig.

Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, a parlament alelnöke egyeztetett Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárral, ennek nyomán osztotta meg lapunkkal a következőket:

-Az M87-es elkészülte után Szombathelynek gyorsforgalmi útkapcsolata lesz Béccsel, helyre áll a városnak az a közlekedés-földrajzi jelentősége, ami a Monarchia korában kitüntetetté tette. Ez predesztinálja Szombathelyt arra, hogy újra központ szerepet tölthessen be– mondta Dr. Hende Csaba. – Az első Orbán-kormány idején létrejött a Szombathely – Graz közúti összeköttetés, 2010-16 között elkészült az M86-os, amely Szombathelyt Győrön keresztül Budapesttel kötötte össze. Lényeges, hogy az M87-es út a leendő M9-es autópálya kezdő szakasza. Még két útfejlesztés fontos: az egyik az északi elkerülő, amelyből majd kiágazik az M87-es, és lehetővé teszi, hogy ne kelljen bemenni a városba, ez tehermentesítést jelent Szombathely belső forgalmára nézve. A másik a Szombathely – Egyházasrádóc közötti M86-os hiányzó láncszem megépülése, amely Körmend, Zalaegerszeg felé vezeti a forgalmat, a Balaton déli partja és Horvátország irányában, több ütemben éri el az M7-est.

Innen, a gencsi körforgalomból megy majd az egyik felvezető út az új nyomvonalú M87-eshez (A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. oldalán látható térkép szerint Söpténél csatlakozik be) Fotó: Unger Tamás

 

Amint megtudtuk: Dr. Mosóczi László államtitkár és Dr. Hende Csaba szót váltottak a Szombathely – Kőszeg vasútfejlesztési projektről is: az államtitkár támogatja a törekvést, hogy a lehető legrövidebb idő alatt megvalósuljon.

Ágh Péter országgyűlési képviselő így kommentálta az M87-es tervezési közbeszerzésének eredményességét:

-Ez az időszak arról szól, hogy az előkészítés különböző fázisainak megfelelően minden olyan lépést megtegyünk, amely majd az út megépítését eredményezi. Így a közreműködő hatóságok és hivatalok már eddig is komoly munkát végeztek el, melyben újabb eredményt jelent az, hogy az időbeli ütemezésnek megfelelően véget ért a tervezési pályázat és annak eredménye révén a nyertes szakmai stáb nekifoghat a tervezési munkálatoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában