koronavírus

2020.07.25. 21:25

Dunántúli családi rendezvényről indult a hajdú-bihari járványgóc

Az összejövetelhez köthetően kialakult járványban eddig 28 főnél igazoltak COVID-19 fertőzést.

haon.hu/vaol.hu

Budapest, 2020. prilis 21. A kormany.hu ltal kzreadott kpen vdfelszerelst visel orvos a koronavrussal fertztt betegek fogadsra kialaktott rszlegen az Orszgos Kornyi Pulmonolgiai Intzetben 2020. prilis 21-n. MTI/kormany.hu/rvai Kroly

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Árvai Károly

Már senkit nem ápolnak kórházban, pénteken hazaengedték azt a három fertőzöttet a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházából, akik egy dunántúli családi rendezvényen fertőződtek meg – válaszolta a Napló kérdésére a Koronavírus Sajtóközpont. Az elmúlt egy hétben megugrott a fertőzöttek száma Hajdú-Biharban. Információk szerint ez egy Dunántúlon szervezett családi eseményhez kapcsolódik, amelyben téglási, illetve hajdúböszörményi lakosok is részt vettek.

Megfigyelés alatt a kontaktok

– A COVID-19 fertőzés halmozódását észlelte a helyi járványügyi hatóság Hajdú-Bihar megyében. Ezidáig 18 személy laboratóriumi vizsgálattal igazolt COVID-19 fertőzöttet azonosítottak. A járványügyi vizsgálatok alapján kiderült, hogy a fertőzöttek zártkörű családi rendezvényen vettek részt, és nagy valószínűséggel ott fertőződtek meg. A szükséges járványügyi intézkedések megtörténtek. A fertőzöttek szoros kontaktjai (40 fő) járványügyi megfigyelés alatt állnak, jelenleg nem hagyhatják el otthonaikat. A járványügyi megfigyelés alá vont valamennyi személynél kezdeményezték a háziorvos közreműködésével a PCR vizsgálatot.

„Az összes pozitív eset a járványhoz köthető, azonosítható a fertőzési lánc, nem azonosítottak olyan COVID-19 pozitív személyt Debrecenben vagy a környéken, aki nem kapcsolódik a járványhoz.”

– Már senkit nem ápolnak kórházban, pénteken hazaengedték a három fertőzöttet Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Kórházból – tájékoztatta a Naplót a Koronavírus Sajtóközpont, hozzátéve, hogy a zártkörű eseményre Győr-Moson-Sopron megyében került sor. A helyi kontaktkutatás eredményeképpen 69 szoros kontaktot derítettek fel, jelenleg hét fő pozitív esetet azonosítottak. A további kontaktkutatás eredményeként Vas megyéből három pozitív eset vált ismertté. Összességében a családi rendezvényhez köthetően kialakult járványban eddig 28 főnél igazoltak COVID-19 fertőzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában