Generációk

2020.07.22. 14:00

Elképesztő családi történet – Szombathelyi üknagymama tarthatta karjaiban ükunokáját

Nem hétköznapi helyzet alakult ki a Farkas családban, melyről lapunknak számoltak be.

Szalay Dávid

Farkas Ferencné, Erzsi mama ükunokájával, Bencével

Fotó: VN/Farkas Tamásné

A régi családmodell a mai világban egyre inkább elveszni látszik, amikor az emberek még a húszas éveik elején összeházasodtak és gyereket is vállaltak. Manapság megközelítőleg tíz évvel kitolódott a családalapítási trend, ami azt eredményezi, hogy sok gyermek már sajnos a nagyszüleivel sem mindig találkozhat, nemhogy a dédszüleivel, pedig régen sok esetben még egy háztartásban is éltek a különböző generációk.

Vannak azonban, akik még a régi családmodellben hisznek. A Vas megyei Farkas-családban egy nagyon ritka esemény történt. A családról korábban már írtunk, amikor a 23 éves Farkas Dániel Salköveskútról egy traktorral érkezett az esküvőjére a szombathelyi önkormányzathoz, valóra váltva ezzel egy régi álmát. Már ez sem volt éppen hétköznapi, de ami ezúttal történt a család életében, az még ezen is túltesz. A napokban, egészen pontosan július 10-én megszületett a fiatal házasok, Dani és Virginia kisfia, Bence, akit egy héttel később már üknagymamája is a kezében tarthatott. Igen, jól olvasta, üknagymamája.

Dani édesanyja, Viktória részletezte lapunknak a rendkívüli helyzet hátterét. Farkas Ferencné, vagy ahogyan a családban hívják, Erzsi mama 85 évvel idősebb ükunokájánál, és Szombathelyen él.

Farkas Ferencné, Erzsi mama ükunokájával, Bencével
Fotó: VN/Farkas Tamásné

- Szerencsére korához képest nagyon jó az egészségi állapota, süt, fűz, tehát aktívan tölti a mindennapjait – kezdte érdeklődésünkre Viktória. – Mindig nagyon fontos volt számára a család, 2 gyermeke, 5 unokája, 4 dédunokája, és most már egy ükunokája is van. Amikor meglátogatott minket egyből kérte, hogy adjuk a kezébe Bencét. Nagyon megható pillanat volt, nekem egy kicsit déjá vu érzésem is volt, hiszen Danit is éppen ugyanígy tartotta annak idején. Emlékszem csakúgy, mint a menyem, én is nagyon fiatal anyuka voltam, és nagyon sok segítséget kaptam tőle, rengeteget vigyázott Danira. Eddig is hetente egyszer legalább találkoztunk, inkább mi szoktunk menni, és vagy Szombathelyen maradunk nála, vagy kihozzuk hozzánk Salköveskútra. De a család többi tagjának az életében is aktív szereplő.

Viktória azt is elmesélte, hogy Erzsi mamára gyakran furcsán néznek az emberek, amikor közli a boltban, hogy megy az ükunokájához látogatóba, de megérti az emberek reakcióját, hiszen tényleg nem mindennapi jelenség. Nagyon szerencsésnek érzi magát, hogy megadatott neki, hogy kezében tarthatja ükunokáját.

Mi pedig ezúton is kívánunk neki jó egészséget, hogy minél több időt tudjon a családjával, és Bencével eltölteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában