A helyi kis közösség ereje

2020.07.20. 11:30

Felavatták és megáldották a felújított bérbaltavári Szent Miklós templomot (Fotógalériával)

Széleskörű összefogással, mintegy 54 millió forintból újították fel a Szent Miklós templomot. A kívül-belül megszépült, 275 éves templomot ebből az alkalomból meg is áldották. A vasárnap kora délutáni ünnepségen és az azt követő szentmisén számos helyi lakos és meghívott vendég vett részt.

Gyöngyössy Péter

Köszöntőt mondott Soltész Miklós (felvételünkön). Az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár kiemelte: a legkisebb falu is számít. A bérbaltavári templom felújítása jól mutatja az összefogás, a helyi közösség erejét

Fotó: Cseh Gábor

Vasárnap kora délután sokan gyülekeztek a 275 éves Szent Miklós templom előtti téren. Nagy ünnepségre készült a kis falu apraja-nagyja. Széleskörű összefogással sikerült felújítani a nagy múltú templomot, amelyet még Tolnai Festetics József építtetett.

Az egybegyűlteket Déri Péter esperes plébános köszöntötte, aki egyben a felújítás elsőszámú motorja is volt. Mint kiderült: nyolc év után távozik az egyházközségből, más feladatok várnak rá. Bevezetőjében utalt rá, hogy nem valósulhatott volna meg ez a beruházás, ha a hívek nem fognak össze. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának 30 millió forintos támogatásán és az egyházmegye 17 millió forintos hozzájárulásán kívül több civil szervezet és magánszemély, köztük Kövér László, az Országgyűlés elnöke is jelentős pénzadománnyal járult hozzá a forrásokhoz. Ezenkívül jelentős az az önzetlen szervező és kétkezi munka, amivel a falu közössége részt vállalt a munkálatokból.

Köszöntőt mondott Soltész Miklós (felvételünkön). Az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár kiemelte: a legkisebb falu is számít. A bérbaltavári templom felújítása jól mutatja az összefogás, a helyi közösség erejét
Fotó: Cseh Gábor

– Amikor a munkák után takarítani kellett, többen jöttek segíteni, mint amennyien a misén szoktak lenni – tette hozzá Péter atya.

Némethné Beczők Bernadett, Bérbaltavár polgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy az idei év csupa nagy betűvel kerül be a falu történetébe, mert óriási eredmény, hogy a kis falu temploma kívül belül megszépült.

– Felemelő érzés volt látni és részese lenni a közösségi munkának, amit kortól, nemtől, nemzetiségtől függetlenül együtt végzett a falu népe. Olykor megoldhatatlannak tűnő problémák merültek fel, de az isteni gondviselés nem hagyott el bennünket – hangsúlyozta a polgármester.

Kovács Mária, a bérbaltavári egyházközség elnöke köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki pénzügyi támogatásával, adománnyal vagy önkéntes szervező- vagy kétkezi munkájával hozzájárult a felújítás sikeréhez. Mint elmondta, ez az ünnep olyan, mintha a falu csipkerózsika-álmából ébredne fel látván a megszépült templomot. Emlékeztetett rá, hogy a folyamat akkor kezdődött, amikor Déri Péter plébános idekerült és meglátta a templom megcsúszott tetejét. Már akkor rögtön munkához látott.

Az ünnepségen részt vett Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, aki köszöntőjét Nagy Gáspár Kossuth-díjas bérbaltavári költő Isten költeménye című versével kezdte. Kifejtette, hogy az a kérdés, hogy Isten hatalmas versének, a teremtett világnak részesei vagy csak felületes olvasói vagyunk-e.

 

– Akik 275 éve építették, s akik most felújították, valóban részesei lettek Isten tökéletes költeményének, és megmutatták az alkotás örömét és a közösség erejét.

A kívül-belül megszépült templomot Császár István általános helynök, címzetes apát, pápai káplán áldotta meg. Ő celebrálta az ünnepi szentmisét is. Szentbeszédében arról beszélt, miért fontos a templom. Az elmélyülés, elcsendesülés helyszíne, a megbékélés és a belső harmónia megszerzésének, Isten és az ember találkozásának a helye, ahol Krisztus ígérete teljesedik be. Az ünnepi szentmise után a Nagy Gáspár Emlékházban szeretetvendégségre várták a szervezők az ünneplő közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában