Megvalósíthatják álmaikat

2020.07.25. 07:30

Felvettek! – Vasi diákokat kérdeztünk a ponthatárok kihirdetése után

Csütörtökön este nyolc órakor hirdették ki az egyetemi felvételi ponthatárokat. Csaknem százezer diák várta izgatottan, hogy csippanjon a mobiltelefonja, jelezve a sorsdöntő sms megérkezését.

Polgár Patrícia

Fotó: pixabay.com

A húszéves Kiss Máté a szombathelyi gépipariba járt, infokommunikációt és hálózatépítést tanult. Ám rájött, hogy az elektronika nem az ő világa, így egy olyan szakot jelölt meg, aminek tárgya egész életében érdekelte és úgy véli, érzéke is van hozzá: a pszichológiát. Tanulmányait egy évig szüneteltette, ősszel azonban emelt érettségit tett angolból, idén pedig történelemből. Az értük járó többletpontokkal együtt 414 pontot szerzett, így, bár az előzetesen meghirdetett ponthatárokat figyelve volt némi oka az aggódásra, felvették az ELTE Savaria Egyetemi Központjának most először indított pszichológia szakára, ahol 400 volt a ponthatár. Másodikként a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem azonos szakát célozta meg, C terve a szociológia volt. Izgatottságát növelte, hogy nem kapta meg időben az sms-t, az eduline.hu-n nézett utána a ponthatárnak. Tanulmányai után Máté szeretne magánrendelőt nyitni. Bár beszélni nem nagyon szeret, remek hallgatóság – barátai szívesen fordulnak hozzá tanácsért.

Kiss Máté az első fecskék között lesz az ELTE SEK pszichológia szakán. A gépipariban érettségizett
Fotó: Horváth Balázs

A celldömölki Horváth Florencia a budapesti ELTE magyar alapszakára jelentkezett elsőként, amelynek elvégzését követően színháztudományi mesterszakra szeretne tovább menni, ugyanis a dramaturgia érdekli leginkább. Azonban biztosra ment: jelentkezett még az ELTE-n szabadbölcsészetre, valamint kommunikáció és médiára, továbbá a Pázmány Péter Katolikus Egyetem magyar és esztétika szakára. Mindenképpen Budapestre szeretett volna menni, nagyon hisz az ELTE-ben és a város kínálta lehetőségekben. A magyar szakra 310 volt a ponthatár, ő 486-ot szerzett, így nem volt oka az aggodalomra – inkább csak azon izgult, hogy minden pontosan legyen feltöltve a felvi.hu-ra.

A celldömölki Horváth Florencia magyar szakon kezd az ELTE-n. Bízik a főváros kínálta lehetőségekben
Fotó: Unger Tamás

Csitkovics Petra a sárvári Tinódi-gimnáziumba járt, emelt angol-németes osztályba. Első helyen a Pannon Egyetem Georgikon Karára jelentkezett turizmus-vendéglátásra, második helyen pedig az ELTE szombathelyi karára, szintén turizmus-vendéglátás szakra.

– Szerencsére felvettek a Pannon Egyetemre, ahol 400 volt a ponthatár, nekem 422 pontom volt, így kicsit izgultam, hogy mi lesz, de bíztam benne, hogy elegendőek lesznek a pontjaim – osztotta meg velünk a sárvári lány. Pontosan még nem tudja, hogy milyen munkát végezne a legszívesebben. Szeret utazni, érdekli a vendéglátás és úgy gondolja, van benne lehetőség a jövőre nézve – ezért választotta ezt a szakot.

Csitkovics Petra a sárvári gimnáziumból jelentkezett a Pannon Egyetemre: érdekli a turizmus,
a vendéglátás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában