Tűzeset

2020.07.02. 07:00

Lángolt a szeméttelep, lezárult a vizsgálat – Tűzvédelmi ellenőrzést is tartottak a Szovánál

Lezárult az április 15-én, a Szova Nonprofit Zrt. hulladéklerakó telephelyén történt tűzeset tűzvizsgálata – tájékoztatott a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

Vas Népe

Az önkormányzati társaság Körmendi úti telephelyén csaptak fel lángok április közepén

Fotó: VN-archív

Emlékezetes marad az a tűzeset, ami áprilisban az önkormányzati társaság Körmendi úti telephelyén történt. Azért is, mert a koronavírus okozta járványhelyzetben – amikor mindenkit az otthonmaradásra buzdítottak – többen katasztrófaturistaként a közeli bevásárlóközpont parkolójából követték, hogyan küzdenek a tűzoltók a lángok megfékezéséért.

Több ezer négyzetméteren csaptak fel a lángok, a legmagasabb riasztási fokozatnak megfelelően mintegy 90 hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltó érkezett a helyszínre – tájékoztatott Balogh Eszter, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője.

Az önkormányzati társaság Körmendi úti telephelyén csaptak fel lángok április közepén
Fotó: VN-archív

A szombathelyi hivatásos tűzoltók mellett a sárvári, a körmendi, a soproni, a kapuvári és zalaegerszegi hivatásos tűzoltók, valamint a kőszegi, a vasvári, a csepregi, a celldömölki önkormányzati, a szombathelyi, a vép-bozzai, a táplánszentkereszti, a horvátzsidányi és a jáki önkéntes tűzoltók is részt vettek az oltásban.

Mellettük a Claudius Polgárőr Egyesület és a rendőrség, a Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoport is segítette a beavatkozást. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi műveleti szolgálata irányította a tűzoltást, az igazgatóság mobil laborja pedig folyamatos méréseket végzett a helyszínen és a városban egyaránt.

Mostanra lezárult a tűzeset kapcsán elrendelt tűzvizsgálat. „Ennek keretében a keletkezéshez hozzájáruló többféle folyamatot is vizsgáltak, azonban a rendelkezésre álló adatok, valamint a helyszíni szemle alapján konkrét keletkezési ok nem volt megállapítható. Az elsőfokú tűzvédelmi hatóság tűzvédelmi ellenőrzést is tartott a telephelyen, ahol tűzvédelmi szabálytalanságot nem tárták fel” – írta válaszában Balogh Eszter.

Megtudtuk azt is, éppen a napokban lesz egy éve annak, hogy hasonló méretű tűzesethez riasztották a régióból a katasztrófavédőket. 2019. július 5-én nyolc hektár akác, tíz hektár fenyő és nyolc hektár tölgy­erdő aljnövényzete és a közte lévő füves területek égtek Kemenesmagasi közelében, ott csaknem 80 tűzoltó dolgozott a lángok megfékezésén.

Előzmények:

https://www.vaol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/eg-a-kormendi-uti-szemettelep-3910155/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/meg-mindig-hatalmas-a-fust-szombathely-felett-a-katasztrofavedelem-mereseket-vegez-3913935/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/pusztito-tuz-a-szemettelepen-a-telephely-uzemeltetoje-a-szova-nzrt-valaszolt-kerdeseinkre-3927228/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában