Múltidéző

2020.07.04. 07:00

Legutóbb 20 éve renoválták Vasszécseny legrégebbi műemlék épületét

A vasi település legrégebbi műemlék épülete a lipárti Keresztelő Szent János-templom. Az első írásos emlék az épületről 1333-ból való. Az évszázadok során számtalanszor átépítették, renoválták. Ezek közül több felújításnak, átépítésnek is kerek évfordulója van idén.

Kelemen Attila

Lipárt legrégebbi műemlék épülete a templom

Fotó: VN-archív

A település a XIII. században a Ják nemzetség birtoka volt, vélhetően ők építették a templomot. Az első írásos emlék 1333-ból való. A szintén ebből a nemzetségből származó Nitzky Ferenc 1383-ban a vasvári káptalannak adományozta a kőtemplomot. A XVII. századi

írásos emlékek szerint a tornya eléggé romos állapotban volt, 1698-ban pedig már egy új szárnyas oltára is volt, amelyet Szűz Mária tiszteletére emeltek.

Az 1700-as évek közepén Jákfalvai Horváth István madocsai apát, őrkanonok Fülöp Kőműves János szombathelyi kőművessel barokk stílusban átépíttette. 1759-ben szentelte fel Pfütschner Friedrich József győri segédpüspök, aki előző évben Szily Jánost, Szombathely későbbi püspökét szentelte pappá.

Az 1830-as években renovál tatták a templom körül a cintermet, illetve megerősítették a templom boltozatát. A XIX. század közepére ismét javítani kellett a templom boltozatán, 1860-ban pedig a templom tornyát állították helyre. 1889-ben Heckenast János neoreneszánsz stílusban átalakította az oltárt és a szószéket.

Lipárt legrégebbi műemlék épülete a templom
Fotó: VN-archív

Az 1900-as évek előtt még egy nagyobb komplex felújításon esett át kívül-belül. 1925-ben a templomot be kellett zárni, mert a nehéz téglaboltozat kezdte szétnyomni a falakat. A szombathelyi Kopfensteiner testvérek vezetésével elbontották az életveszélyessé vált

barokk boltozatot, és helyette vasbeton boltozatot öntöttek.

A falakat kívülről támpillérekkel erősítették meg a lebontott mennyezet tégláiból. 1935-ben festette kis Steff ek Albin neobarokk stílusban. 1963-ban a templomot körülvevő középkori cinteremfalat elbontották. 1997-re a beázások miatt tönkrement a tetőszerkezet,

emiatt veszélybe kerültek a freskók. 1997 és 2000 között Pusker Ferenc teljes külső felújítást végzett a templomon.

Először betonkoszorút, új tetőt kapott a templom, majd a toronysisak javítása következett. A munkálatok költsége meghaladta a 11 millió forintot. A millennium évére a lipártiak példamutató összefogásával megújult a templom. 2000 júliusában dr. Konkoly István megyés püspök szentelte újra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában