A Vas Megyei Kormányhivatal döntött

2020.07.09. 10:59

Nem épül meg a Kőszeg Meszes-völgyi erdészeti feltáró út

Hónapok óta élénk érdeklődés kíséri a Kőszegi-hegység lábánál elhelyezkedő települések, tehermentesítése céljából létesítendő új erdészeti feltáró út kérdését (az útra a kitermelt faanyag szállítása miatt van szükség). Lapunk is több ízben beszámolt a témáról. A Vas Megyei Kormányhivatal ma kelt határozata szerint nem ad engedélyt a tervezett beruházásra. A határozatból az látszik: nem a lakossági tiltakozások hatására utasította el a hivatal az Erdészeti Zrt. kérését, hanem a vonatkozó jogszabályra hivatkozva.

Vas Népe

Kovács Péter és Tánczos Norbert korábbi helyszíni bejárásunkkor mutatták, merre menne az út

Fotó: Horváth Balázs

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. benyújtotta a zöldhatósághoz az előzetes vizsgálati dokumentációt, az eredetileg a Meszes-völgyi erdőn keresztül tervezett útjuk ellen az érintett ingatlantulajdonosok, lakóközösségek azonban tiltakoznak, aláírásgyűjtésbe kezdtek, mondván, féltik a nyugalmukat, a békés környezetet.

Június végén a Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya közmeghallgatást hirdetett a Meszes-völgybe tervezett erdészeti feltáró út létesítésével kapcsolatos környezetvédelmi hatósági eljárás keretében. Információink szerint Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója a közmeghallgatáson azt ígérte, készek a kompromisszumokra.

Básthy Béla, Kőszeg polgármestere pedig úgy nyilatkozott a közmeghallgatás után: alaposan, nagyon sokféle szempontból, sok ember bevonásával tanulmányozták a kérdést. Az erdészetnek azt javasolták, vizsgáljanak meg más megoldásokat is. Továbbá a város részéről konkrét javaslatot is tettek egy másik nyomvonalra, amely természetvédelmi, lakossági, domborzati szempontból is jobb, mint a mostani terv.

Ma fordulatot vett az ügy. Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője Facebook-oldalán tette közzé: a Kőszeg Meszes-völgyi erdészeti feltáró út létesítése tárgyában indult vizsgálati eljárásban a Szombathelyi Erdészeti Zrt. beadványában foglalt kérelmét a vonatkozó jogszabályokra hivatkozva elutasította a Vas megyei Kormányhivatal. A határozatban az szerepel: kizáró ok merült fel, az adott beruházás megvalósítására nem ad engedélyt a Vas Megyei Kormányhivatal az Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Erdészeti Osztály állásfoglalása alapján.

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/az-erintett-ingatlantulajdonosok-feltik-a-nyugalmukat-a-koszegi-hegysegben-3978339/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/lesz-uj-ut-koszegen-de-talan-mashol-a-kozmeghallgatas-alkalmaval-elszabadultak-az-indulatok-4092866/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában