kezdeményezés

2020.07.18. 07:00

Piaci ökoportya – Megnéztük, műanyagmentes-e a július Szombathelyen

A műanyagmentes július kezdeményezés 2011-ben indult Nyugat-Ausztráliából. A kampányhoz több millióan csatlakoztak világszerte. Az egy hónapos program célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, milyen sok felesleges, egyszer használatos műanyag vesz körül minket.

Gyöngyössy Péter

Egerszeginé Binder Anita (jobbról) a gyerekeivel jött: „százezer éves” szatyrokkal Fotó: Horváth Balázs/Vas Népe

Fotó: Horváth Balázs

A szombathelyi vásárcsarnok bejáratánál, a kötelező maszkhasználatra figyelmeztető felirat mellett, a műanyagmentes július felhívását is megtaláljuk. „Mondj nemet a műanyagokra!” – hirdeti a nemzetközi kampány plakátja. Mellette a piac vásárlóira szabott, 11 pontból álló javaslatcsomag nyújt segítséget a környezettudatosabb vásárláshoz. Bent azonban a tejesek most is pillepalackba mérik a tejet, a hentesek ugyanúgy nejlonzacskóba teszik a csirkemellfilét, a zöldségesek rendületlenül külön zacskózzák a karalábét, a fokhagymát és a cukkinit.

Horváth Emil zöldséges azt mondja, a csarnokban már szelektív hulladékgyűjtőket is kihelyeztek. Ő nem zacskóz automatikusan, csak ha kéri a vásárló.

Egerszeginé Binder Anita a gyerekeivel és édesanyjával jött a piacra. Büszkén mutatja az erős, tartós bevásárlószatyrokat.

– Százezer évesek – teszi hozzá a nagymama. Bár a műanyagmentes júliusról nem hallottak még, törekednek az egyszer használatos műanyagok mellőzésére.

Egerszeginé Binder Anita (jobbról) a gyerekeivel jött: „százezer éves” szatyrokkal Fotó: Horváth Balázs/Vas Népe

Egy másik zöldségesnél hosszasan ácsorgunk, már csak a „kosarasokban” reménykedünk. De a legtöbb kosárban gondosan bezacskózott áru pihen. Mígnem végre jön egy középkorú hölgy, aki a tálba gyűjti az árut, és megtörténik a csoda: külön szól az eladónak, hogy nem kér zacskót, és tartja a kosarát, hogy oda borítsa be a kiválogatott paprikákat. A velemi Lajos Anna, a Soproni Egyetem hallgatója már tavaly is csatlakozott a műanyagmentes július kampányfelhívásához:

– Mintegy három éve törekszem rá, hogy hónapról hónapra minél több dologra odafigyeljek és változtassak. Első körben a műanyag bevásárlószatyrokat likvidáltam. Azóta vászonzsákokat használok. Készítettem régi függönydarabokból szütyőket, abba teszem a zöldséget meg a pékárut. Az elején egy kicsit ciki volt, ma már ez menőnek számít és globális divat lett. A műanyagpalackot lecseréltem vizes kulacsra, és a műanyag szívószálat fém szívószálra. Nem használok folyékony szappant; sampont részben, mert műanyagflakonban vannak, másrészt tele vannak kőolajszármazékokkal. Ehelyett természetes szappanokkal tisztálkodom. A műanyagszivacsot lecseréltem a luffatök belsejéből készült szivacs­ra. Azzal mosogatok. Ha elkopik, komposztálható. Az alufólia és a folpack helyett csináltam méhviaszos csomagolókendőt. Az eldobható poharak helyett van egy bambuszpoharam, ami mindig bent van a táskámban. A különböző kozmetikumokat sem veszem már meg, hanem saját magam készítem. Legutóbb körömvirág­krémet csináltam. Mindenhonnan kapok kiürült tégelyeket, és újrahasznosítom őket: azáltal, hogy beleteszem ezeket a saját készítésű dolgokat. A többségük egyébként üveg, amit sokszor újra fel lehet használni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában