Megy az adok-kapok

2020.07.09. 20:53

Puccsszerű szerda? Botrányos csütörtök? Összeférhetetlenség alakult ki a csepregi testületben (Fotógalériával)

Visszahívták alpolgármesteri pozíciójából dr. Dénes Józsefet a július 8-án, szerdán tartott rendkívüli testületi ülésen, amelyen az érintett nem vett részt, jogszerűségét megkérdőjelezi. A tegnapi ülésen, amelyre viszont eljött, puccsnak nevezte.

Merklin Tímea

Dr. Dénes József

Fotó: Unger Tamás

Horváth Zoltán polgármestert kérdeztük, aki elmondta, hogy jogszerű volt összehívni a rendkívüli testületi ülést, sürgős esetben erre lehetőség van. – A szerdai előterjesztésemben is elmondtam: „a bizalmi viszony köztem és az alpolgármester között végérvényesen megromlott”.

Az alpolgármester fegyelmit adott a jegyzőnek, aki a korábbi szokások szerint csapatépítő összejövetelt tartott július 1-jén, nem közpénzen, hanem költségmegosztással – tájékoztatott Horváth Zoltán, kifejtve, hogy már korábban is kérte többször az alpolgármestert, hogy változtasson a kommunikációján, ne lázítson, ne bomlassza a hivatalt, de ezt nem tudta elérni.

Dr. Balogh László jegyző megerősítette: jogszerű volt a rendkívüli testületi ülés öszszehívása, mert haladéktalan döntést igénylő helyzet állt elő. Amint mondta, bizalomvesztés történt, ami nem engedi meg, hogy az alpolgármester továbbra is pozícióban maradjon.

– A képviselőknek a meghívót 15.49-kor küldtük ki, párhuzamosan a telefonhívásokkal – reagált a jegyző arra kérdésre, hogy az alpolgármester csak utólag értesült volna a történtekről, és hozzátette: a polgármester személyesen is tájékoztatta az alpolgármestert előzetesen a készülő rendkívüli testületi ülésről, ő volt az első. Miután megtudta, miről van szó, a hivatalban többeknek elpanaszolta, és maga mondta, hogy nem fog az ülésen részt venni.

Dr. Dénes József alpolgármestert is megkérdeztük az ügyben, akitől megtudtuk: kerékpártúráról tért haza július 8-án, 17.20-kor látta a 17.30-ra szóló meghívót. Elmondása szerint akkor rögtön küldött egy levelet, amelyben fegyelmi eljárást kezdeményezett a polgármester ellen alapvető kötelezettség szegése miatt, az ülést ennek ellenére tartották meg. – A visszahívásom célja, hogy a polgármester elkerülje a fegyelmit – mondta dr. Dénes József, akinek a képviselői mandátuma megmaradt, így részt vett a tegnapi testületi ülésen.

Dr. Dénes József Fotó: Unger Tamás

A képviselő-testület a polgármester elleni fegyelmi eljárás kezdeményezését sürgősségi indítványként kezelte, és nem fogadta el, hogy bevegyék az aznapi napirendbe. Dr. Dénes József tiltakozott, szót kért, és felolvasta válaszát, amit Horváth Zoltán Facebook-bejegyzésre írt, a fegyelmi eljárást kezdeményező levelét, és sok kérdését. Javasolta a polgármester felfüggesztését. Kérte, hogy a polgármester fegyelmi ügyét majd szintén rendkívüli testületi ülésen tárgyalják, elkülönítve az új alpolgármester megválasztásától. Horváth Zoltán úgy reagált, hogy a kérdésekre írásban fog válaszolni, és felolvasta Facebook-közleményét, amelyben körbejárta, mit ért az alpolgármester „visszaélésszerű joggyakorlásán”, miért határolódik el dr. Dénes József tevékenységétől. Az ügyben a jegyző is kifejtette álláspontját, hangsúlyozva, hogy nem akar botrányt kelteni, de ez az a pont, ahol védenie kell a maga és a hivatal becsületét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában