Egykor legelő és kaszáló volt itt

2020.08.13. 11:30

Az élőhely-rekonstrukciós munkának köszönhetően változatos terület jött létre Kőszegen

A Kőszegi Tájvédelmi Körzet egykori gyepterületén, a Doroszlói-réteken többéves élőhely-helyreállítási munkával változatos terület jött létre. Projektzáró helyszíne volt tegnap a Lóránt Gyula utca végén kezdődő legelőterület, több évig tartott az élőhely rekonstrukciója.

Tóth Kata

Harsányi Krisztián, dr. Markovics Tibor és Básthy Béla

Fotó: Unger Tamás

Egykor legelőként, kaszálóként hasznosultak a Doroszlói-rétek, ám a megfelelő művelés felhagyása miatt erdősülni kezdett a terület, és idegenhonos növényfajok vették át az uralmat.

A több évet igénybe vevő élőhely-rekonstrukcióval – a rétek helyreállításával és a vízháztartás javításával – úgy alakították vissza a szakemberek, hogy természetvédelmi szempontból a leggazdagabb élővilág jelenlétét tudja biztosítani.

Harsányi Krisztián, dr. Markovics Tibor és Básthy Béla
Fotó: Unger Tamás

A rétek jó állapotát az ott legelő magyar tarka szarvasmarhákkal tartják fenn, így lesz működőképes, önfenntartó a rendszer – erről is beszélt köszöntőjében dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. Hozzátette még: várják a látogatókat a megújult Alsó-rétre, bátran körbe lehet járni a területet.

Básthy Béla, Kőszeg polgármestere a sikeres projekt kapcsán a záróeseményen kiemelte: a terület bizonysága annak, hogy az emberi beavatkozás-hasznosítás is képes gazdag élővilágot és életteret alakítani. Valamint arra is, hogy az EU-s és hazai forrásoknak, valamint az emberi elkötelezettségnek köszönhetően a korábban elkövetett hibákat – hiszen évtizedekkel ezelőtt a rétet a sikertelen művelés után magára hagyták – jóvá lehet tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában