Öt falut véd a víztől

2020.08.27. 11:30

Helyszíni bejárás a Rába-völgy Projekt pápoci szakaszán

Helyszíni bejárást tartott tegnap az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) a település határában, az épülő árvízvédelmi mű mentén.

Tersztyánszky Krisztina

Elöl Németh József, az ÉDUVIZIG igazgatója és Nováky Ernő polgármester, mögöttük Ágh Péter országygyűlési képviselő a szerda délutáni bejáráson

Fotó: Horváth Balázs

Az öt település – Ostffyasszonyfa, Csönge, Kenyeri, Pápoc és a Veszprém megyei Kemenesszentpéter – térségében megvalósuló projekt­elem része annak a 3 milliárd 590 millió forintos fejlesztésnek, amely az Országos Vízügyi Főigazgatóság, valamint a Nyugat-dunántúli és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciumi partnerségével zajlik a Rába magyarországi szakaszán. A most megtekintett projektrész az utóbbi igazgatóság működési területéhez tartozik. A Rába-völgy Projekt célja a folyó menti településeken élők számára az árvízvédelmi biztonság megteremtése.

A pápoci szakasz bejárásán Nováky Ernő polgármester köszönte meg a kivitelezők munkáját. Komolyan kell venni a rábai árhullámokat – hangsúlyozta Németh József, az ÉDUVIZIG igazgatója. Majd arról szólt, hogy a töltés magassága a legfelső területi igazgatósághoz tartozó 54 kilométeres árvízvédelmi szakasz számos pontján nem érte el eddig a mértékadó árvízszintet, illetve egyéb hiányosságokat mutatott. A jelen beruházás jóvoltából az öt település lakott területe védett lesz az árvizektől. A megfelelő magasságú körtöltés megépítése mellett hullámtéri beavatkozásokat is végeznek, így javítanak az esetleges árhullám lefolyásán. Elhangzott: a beépítendő 54 ezer köbméter föld kilencven százalékát már beszállították a területre. Ha evvel végeznek, a humuszfedés, kőszórás és füvesítés fázisában már nem kell a helyieknek a most még tapasztalható nagy porterheléssel számolniuk. Ennek a projektelemnek a befejezési határideje november 30.

Elöl Németh József, az ÉDUVIZIG igazgatója és Nováky Ernő polgármester, mögöttük Ágh Péter országygyűlési képviselő a szerda délutáni bejáráson Fotó: Horváth Balázs

Ágh Péter, a körzet országgyűlési képviselője emlékeztetett rá, hogy néhány héttel ezelőtt avatta a település a több száz milliós ivóvízminőség-javító beruházást. A Rába-völgy Projektet a vírushelyzethez hasonlítva így fogalmazott: ennek a területnek már meglesz a védőoltása, ha árvízveszély fenyeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában