szünetel a szolgáltatás

2020.08.10. 17:01

Kedden reggel elzárjuk a gázcsapot – De melyiket?

Szombathelyen és 73 további településen kellett elzárni a gázcsapokat kedd reggel: csütörtök 8 óráig szünetel a szolgáltatás.

Vas Népe

Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

Mint arról lapunkban is olvashattak, a Földgázszállító Zrt. kedd 6 órától csütörtök reggel 8 óráig karbantartást végez, ezért szünetel a gázszolgáltatás. Mint megtudtuk, fővezetéket cserélnek a Jánosháza és Kőszeg közötti szakaszon, három helyszínen: a vasút alatt 195 méter hosszan, a másik két helyen pedig 13 és 11 méteres csőszakaszokat cserélnek. Erre a vezetékek elöregedése és elhasználódása miatt van szükség. A szakemberek egy úgynevezett intelligens görény segítségével térképezték fel a vezetékek állapotát, és ahol szükséges, beavatkoznak. Az FGSZ Zrt. részéről negyvenen dolgoznak a karbantartáson, a cég az ország több régiójából is bevonja szakembereit.

A fogyasztóktól azt kérték, zárják el a gázcsapokat. A közösségi oldalon is felbukkanó ezzel kapcsolatos kérdések miatt megkérdeztük, mi a teendő. Megtudtuk: elegendő a mérőóra alatti főcsapot elzárni.

Persze azzal sem hibázunk, ha a mérő előtti főcsapon kívül az egyes vételi készülékek (kazán, bojler, konvektor) csapját is elzárjuk.

Mi van akkor, ha elfelejtettük elzárni a gázcsapot? És mi a helyzet az üresen álló lakásokkal, ahol esetleg nincs elzárva a gázcsap? Állítólag nagy baj ezekben a lakásokban, épületekben sem történik, legfeljebb annyi, hogy a munkák befejezése után nehezebben indul újra a rendszer.

A Vas megyeieknek egyébként nem először kell berendezkedniük a gáz nélküli napokra: 2007 augusztusában ugyanígy, a nagynyomású gázszállító rendszeren végzett karbantartási munkák miatt kellett nélkülözniük a szolgáltatást Szombathelyen és további hetvennyolc településen.

A legkönnyebb helyzetben most is azok lesznek, akiknek a lakásában villanybojler melegíti a vizet és ahol villanytűzhely van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában