Háromnapos ünnep

2020.08.03. 07:00

Kemenceházat avattak a fesztiválon, Magyarszecsődön (Fotógalériával)

Szombat délután avatták fel a település új létesítményét, a kemenceházat. Az esemény egy háromnapos program része volt, mely a falu civil közösségeinek munkájára épült.

Gyöngyössy Péter

Károlyi Gyula polgármester, Majthényi László, a megyei közgyulés elnöke és Dienes Artúr a kemenceházban

Fotó: Unger Tamás

Magyarszecsődi fesztivált 2003 óta rendezik meg. Bár voltak évek, amikor falunapnak hívták, mindig volt törekvés arra, hogy egy programokban gazdag, többnapos rendezvényt szervezzenek a faluban élőknek és az idelátogatóknak. Erről már Károlyi Gyula polgármester beszélt szombat délután, abból az alkalomból, hogy új elemmel gazdagodott a Sportpálya mellett kiépülő rendezvényközpont.

A kiépített fedett színpad szomszédságában egy LEADER-pályázatnak köszönhetően kemenceház épült. Ez lényegében egy nyitott, de fedett kemencés konyha, mely alkalmas baráti összejövetelek megrendezésére.

Károlyi Gyula polgármester, Majthényi László, a megyei közgyulés elnöke és Dienes Artúr a kemenceházban
Fotó: Unger Tamás

A kemenceházat Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke avatta fel. Beszédében utalt rá, a kemence a régi hagyományos paraszti társadalomban fontos közösségmegtartó létesítmény volt. Mert, valóságos ünnep volt, amikor hetente felfűtötték, és megsütötték benne a kenyeret. De használták a gombaszárításhoz és a gyümölcsaszaláshoz, és fontos szerepe volt a disznó­öléskor is. A megyei elnök kifejezte reményét, hogy az új létesítmény számos közösségi esemény színhelye lesz majd.

A három nap során számos programot kínáltak. A hivatalos megnyitót megelőzően Pika Tibor és zenekarának köszönhetően jó ebédhez szólt a nóta. Meg lehetett kóstolni az új kemencében sült oldalast. Szombat délután számos más program mellett, érkezett Czirók Tamás Paprika Jancsi Bábszínháza, oda várták a nicki Fergeteg néptánccsoportot. Az estét a Blues Hangers zenéje alapozta meg. Vasárnap a Vágtázó Kenu Tábor Egyesület, a Magyarszecsődi-bányatón kenuzásra és motorcsónakozásra várta az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában