A technológiai fejlesztés kerül az európai uniós források fókuszába

2020.08.28. 07:00

Növelnék a termelékenységet Vas megyében

Kis- és középvállalkozói szakmai fórum helyszíne volt tegnap a Vas Megyei Iparkamara. Az alkalom, amelyen Dobos Balázs gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár találkozott a vállalkozókkal, egy állomása volt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és az Innovációs és Technológiai Minisztérium által szervezett sorozatnak.

Tersztyánszky Krisztina

A kamarai konzultáción Balogh Károly kamarai főtitkár, Dobos Balázs helyettes államtitkár és Kiss Katalin, a MAM-Hungária Kft. ügyvezetője

Fotó: Cseh Gábor

Az országos konzultáció sorozat célja, hogy a szakpolitika első kézből ismerhesse meg a vállalati igényeket a 2021–2027-es vállalkozásfejlesztési európai uniós források kijelölésével és tervezett felhasználásával kapcsolatosan. Az államtitkár-helyettes lapunk kérdésére elmondta:

– A roadshow célja, hogy bemutassuk a mikro-, kis- és középvállalkozóknak, hogy milyen elképzelésekkel indulunk neki a következő uniós programozási időszaknak, illetve meghallgassuk az ő véleményüket, észrevételeiket ezzel kapcsolatban. Az eddigi tapasztalatokról szerencsére azt mondhatom, hogy mindenhol nagyon konstruktív és konkrét javaslatokat kaptunk. Kiemelném például, hogy a vállalkozásfejlesztési forrásoknál a vállalkozók szeretnének minél inkább a technológiai fejlesztés, magasabb hozzáadott érték, a termelékenység növelése felé elmozdulni. Ez örvendetes módon összhangban van azzal, ahogy mi is tervezzük a következő időszak uniós forrásait.

Míg a 2014–2020-as időszaknak inkább a munkahelyteremtés volt a célja, most már egyre inkább a munkaerőbe és a technikai feltételekbe való befektetés, ezáltal a termelékenység növelése az elsődleges cél. Megtudtuk: közvetlen támogatásként a magyar mikro-, kis- és középvállalkozóknak az előttünk álló időszakban várhatóan több mint 800 milliárd forint fog rendelkezésükre állni. Magyarországon több mint 700 ezer ilyen vállalkozás működik, meghatározó szerepet töltenek be a foglalkoztatásban. Dobos Balázs jelentős változásként említette, hogy míg az előző ciklus támogatásai a feldolgozóipart helyezték fókuszba, addig a következő időszakban szeretnék a vállalkozások legszélesebb körét megszólítani a forrásokkal.

A kamarai konzultáción Balogh Károly kamarai főtitkár, Dobos Balázs helyettes államtitkár és Kiss Katalin, a MAM-Hungária Kft. ügyvezetője Fotó: Cseh Gábor

Az uniós támogatások elosztásának alapját a regionális támogatási térkép adja, így várható, hogy Nyugat-Magyarországon a továbbiakban is alacsonyabb támogatásintenzitás lesz elérhető a kevésbé fejlett országrészekhez képest.

A szakpolitikus hozzátette: a koronavírus-járvány rávilágított a rugalmasság és a gyors reagálás fontosságára.

– Ezt a tervezés során is figyelembe vesszük és egy olyan programot alakítunk ki, amelynek a keretében a lehető legnagyobb rugalmassággal tudunk majd reagálni az előre még nem látható helyzetekre – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában