24 millió forint támogatás

2020.08.17. 07:00

Szlovén nyelvi labor várja a gyerekeket Felsőszölnökön

Nyelvi labort hoztak létre a felsőszölnöki Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola és Óvoda tetőterében, ősszel már birtokba is vehetik a gyerekek.

Merklin Tímea

Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke mutatta meg a nyelvi labort

Fotó: Szendi Péter

Az Országos Szlovén Önkormányzat több mint 24 millió forintot kapott a Miniszterelnökség nemzetiségi intézményeket támogató keretéből. Ebből tudtak fordítani a fenntartásukban működő iskola szlovén nyelvi termének kialakítására, valamint egyéb felújítási, állagmegóvási munkálatokra és eszközbeszerzésekre – tájékoztatott Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke. Amint mondta, a nyelvi labor szükségességének gondolata egy éve vetődött fel. Szerettek volna egy olyan jól felszerelt termet, amely inspirálóan hat a gyerekekre, ahol aktívan részt tudnak venni a szlovén nyelvi foglalkozásokon az elsőtől a nyolcadik osztályig.

Az iskolának 61 tanulója van, osztályonként jönnek a laborba, és még így is kiscsoportos a tanóra, hiszen többségükben tíz fő alattiak az osztálylétszámok.

Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke mutatta meg a nyelvi labort
Fotó: Szendi Péter

A Kossics József Két­nyelvű Általános Iskola és Óvoda a magyarországi szlovén nemzetiségi nyelvoktatás egyik alapköve. Az Országos Szlovén Önkormányzat fenntartása alatt működik, kiemelt hangsúlyt helyez a szlovén nyelv ápolására, a nemzeti közösség hagyományainak átörökítésére.

Tanulói rendszeres fellépői a nemzetiségi programoknak, illetve fontos szerepet vállalnak a vend hagyományok ápolásában. Az iskolában korszerű, esztétikusan berendezett helyiségekben folyik a tanítás. A modern, kényelmes tantermekben igényes és hatékony oktatást biztosító környezetben tanulnak a kis létszámú osztályok, családias légkörben jó eredményeket érnek el a tanulók. A közelmúltban az intézmény a kistérség egyik legjobban felszerelt iskolájává válhatott.

Holecz Károlytól, az Országos Szlovén Önkormányzat elnökétől azt is megtudtuk, hogy több fejlesztés valósult meg az elmúlt hetekben, illetve van folyamatban jelenleg is. Festik a régi épületszárnyban az alsós osztálytermeket, a folyosót, a tornatermet, kicserélik a tornateremben a falburkolatot és a mennyezeti lámpatesteket. Betonalapot alakítanak ki az óvodai udvari tárolóhoz. Elvégzik az iskolaépület födémszigetelését és központi informatikai fejlesztését.

A teljes támogatási összegből több mint bruttó hatmillió forintot fordítottak a szlovén nyelvi terem kialakítására. Ebből tudják kifizetni a kőművesmunkálatokat, a fűtés­szerelvényezést, a bútorzat és az informatikai eszközök beszerzését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában