A jövő technológiái

2020.09.30. 07:00

A szakképzésben is fontosak a nemzetközi kapcsolatok

Tegnap tartották a DigiUp 4.0 elnevezésű projekt online nyitókonferenciáját. A határon átnyúló projektben osztrák és magyar szervezetek működnek együtt. A videókonferenciát Arnold Gutmayer vezette, német nyelven, mintegy ötvenen követték az osztrák és magyar előadásokat. A vitaindítók után moderált kiscsoportokban folyt az eszmecsere.

Gyöngyössy Péter

Szakképzés korszerű tanműhelyre alapozva

Fotó: VN-archív/UT

A Magyarországon megtelepedett multinacionális cégeknél magától értetődő a csúcstechnológiák alkalmazása, az elektronikában, a digitális technikában, a robotikában rejlő lehetőségek maximális kihasználása. A kis- és közepes vállalatok sem tudják kikerülni a digitalizáció diktálta követelményeket. Ehhez megfelelő szakképzésre van szükség. A DigiUp 4.0 projekt átfogó célja a 12–24 éves fiatalok fogékonnyá tétele a szakképzésre, felkészítésük megfelelő tanfolyamokkal a munkaerőpiacra, az érdeklődésük felkeltése a jövőbeni hiányszakmákra. Ezenkívül a határon átnyúló tapasztalatcsere és együttműködés elősegítése, a szakképzés imázsának javítása. A projekt pályaorientációs tanácsadással és tréningekkel kívánja közelebb hozni a fiatalokhoz az ipari szektort, fejleszteni digitális kompetenciáikat, ezáltal csökkentve az Ipar 4.0 területén jelentkező szakemberhiányt.

Szakképzés korszerű tanműhelyre alapozva Fotó: VN-archív/UT

A projekt fontos része a digitális technológia témaköreihez, az elektronikához, robotikához, a 3D-nyomtatáshoz, a CNC alkalmazásához, a kreatív fémipar gyakorlatához illeszkedő tananyagok kidolgozása. A projekt vezető partneri szerepét betöltő Bildungsdirektion für Wien képviseletében Arnold Gutmayer a nemzetközi kapcsolatok, a vállalkozásfejlesztési, a matematikai és természettudományos ismeretek oktatásának fontosságáról és a digitális kompetenciák fejlesztésének jelentőségéről beszélt. Farsang Zoltán a nemzetközi hálózati kapcsolatok és a tudásbázis jelentőségét hangsúlyozta. Bemutatta a projekt kommunikációs munkacsomagját, melynek fontos szerepe lesz pályaorientációs tevékenységben. Christian Pelzmann a BFI Burgenland Vocational Training Institute képviseletében a pályaorientációs tananyagokról beszélt. Anda Zoltán, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum főigazgatója a magyar szakképzés folyamatban lévő nagy változásait ismertette. Németh Adrienn, a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal munkatársa kiemelte az ELTE SEK-kel való együttműködés és a vonzó szakképzési programok fontosságát. Markus Idlhammer és Horst Tschalkner a Bécsi Ifjúsági Oktatási és Foglalkoztatási Koordinációs Iroda képviseletében az iskolák és a gazdaság közötti átjáráshoz szükséges menedzselési munka jelentőségéről ejtettek szót az online konferencián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában