Gondoskodnak nagyjaink sírjairól

2020.09.09. 11:30

A Szent Márton temető megóvását szolgálják az Orbán Róbert vezette séták is

A Szombathelyi Szépítő Egyesület néhány tagja az idei nyáron is ténykedett a Szent Márton temető régi, elhanyagolt sírjainak felújításán.

Tersztyánszky Krisztina

Bődi Lívia, az egyesület elnöke, Kiss Gabriella, Theisz Károly és Trajbár Balázs az egyik felújított sírnál Fotó: VN/Szombathelyi Szépítő Egyesület

Fotó: © Cseh Gábor

Az ötlet 2014-ben, egy ifjúsági táborozókkal tett temetői sétán született meg: az egyesület lehetőségeihez mérten felkarolja az elhanyagolt állapotban levő temető sírjainak gondozását. Egy előzetes felmérés után még abban az évben elkezdték a munkálatokat. Az évek során tizenkét sírt tettek rendbe. Az elsők között volt Bodányi Ödön városi főmérnök sírhelye, majd Balogh Gyulának, Vas megye főlevéltárnokának a nyughelye következett. Szombathely történetében jelentős nevek következnek a sorban: Kisfaludy József, a város rendőrkapitánya, a jótékonykodásáról ismert Hidassy Krisztina, Hidassy Kornél testvére (szobra felújításra szorul), dr. Dunst János helyettes polgármester, Knebel Ferenc fotográfus, Mayer Ede gépgyáros, Greisinger Ottóné Kerecsényi Orsolya tanárnő, nőjogi aktivista, Boldogházi Kiss Zoltán amatőr fotográfus, lapszerkesztő, a Vései Család, Herbst Géza alispán és Meggyesi Somogyi Miklós, a kőszegi járás főszolgabírója.

A temetői munkákban az egyesület tagjai és közösségi szolgálatot teljesítő diákok vesznek részt. A munkálatok fő irányítója Theisz Károly örökös elnökségi tag és Bődi Lívia elnök. Önkéntes tevékenységükben állandó partnereik az önkormányzat, a Vas Megyei Temetkezési Kft. és Petkovics Attila kőfaragó.

Bődi Lívia, az egyesület elnöke, Kiss Gabriella, Theisz Károly és Trajbár Balázs az egyik felújított sírnál Fotó: VN/Szombathelyi Szépítő Egyesület

– A Szombathelyi Szépítő Egyesület az általa szervezett sétákkal is próbálja felhívni a figyelmet a temető megóvásának fontosságára – mondta Bődi Lívia. – Talán egy kicsit a munkánknak és az Orbán Róbert vezette temetői sétáknak is köszönhető, hogy egyre több sír újul meg, felkeresik azokat a leszármazottak.

Az egyesület minden lehetőséget megragad, hogy a temető, Szombathely panteonja, ne romoljon tovább. Jelenleg is elbírálásra vár egy beadott pályázatuk a Nemzeti Panteon Alapítványnál, melyet hat síremlék rendbetételére adtak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában