Sugallat hatására

2020.09.26. 07:00

Beismerte tettét a káldi anyagyilkos – Azt képzelte, hogy Hiro szólt hozzá

Beismerte tettét a káldi anyagyilkos, elmebetegsége miatt mégsem kell börtönbe vonulnia, a bíró elrendelte a kényszergyógykezelését.

Budai Dávid

Dr. Rácz József bíró felmentette a vádlottat és kényszergyógykezelést rendelt el

Fotó: Unger Tamás

A káldi anyagyilkosság ügyében tartott előkészítő ülést pénteken a Szombathelyi Törvényszéken dr. Rácz József bíró. A vádlott, a 22 éves G. K. Zs. nem volt személyesen jelen, az Igazságügyi Megfi gyelő és Elmegyógyító Intézet Kozma utcai tárgyalójából követte az eseményeket. Az ügyész, dr. Hegedüsné dr. Katona Rozália ismertette a vád lényegét: tavaly május 2-án a vádlott két szóváltást követően egy 12 cm pengehosszúságú késsel megszúrta a vele egy háztartásban élő édesanyját, aki a helyszínen meghalt; édesanyja védelmére kelő testvérének életveszélyes sérüléseket okozott és elmenekült. Másnap fogták el.

Az ügyész hangsúlyozta: az elhunyt sértetten az azonnali orvosi segítség sem tudott volna segíteni. A szakértők később azt állapították meg, hogy a vádlott a cselekmény elkövetésekor elmebetegségben, paranoid skizofréniában és személyiségzavarban szenvedett, ezért cselekménye következményeit nem tudta felmérni. Ezt követően – bírói kérdésre – G. K. Zs. beismerte a gyilkosságot, bár arra, hogy ő szúrta volna le édesanyját, nem emlékezett. De hangsúlyozta: bánja, ami történt és lemond a tárgyalásról való jogáról. Ezt azonban a bíró nem fogadta el, tekintve, hogy a cselekmény elkövetésekor észszerű kétely merült fel beszámítási képességének vonatkozásában, így tárgyalást rendelt el, amit a mindössze negyedóráig tartó előkészítő ülés után rögtön meg is tartott. Miután a vádlott nem kívánt vallomást tenni, a bíró a nyomozás során tett vallomását, a tanúk vallomásait és a szakértők nyilatkozatait ismertette.

Dr. Rácz József bíró felmentette a vádlottat és kényszergyógykezelést rendelt el Fotó: Unger Tamás

Részlet a vádlotti vallomásból: „…Ekkor jött a Hiro és adott nekem egy érzést … ekkor én a konyhapulton lévő késtartóból kivettem egy kést és megszúrkodtam anyut, azért mert adott egy dühös érzést a Hiro … Ki az a Hiro? – kérdezi a nyomozó … A Hiro egy híres rapper, aki abban a pillanatban uralkodott felettem, ő amúgy csak néha szokott előjönni, de rajta kívül vannak még mások is…” A bizonyítási eljárást követően a perbeszédek következtek, az ügyész azt kérte, a bíró állapítsa meg a váddal egyezően a tényállást, azonban a vádlottat mentese fel és rendelje el kényszergyógykezelését. Mindezzel maga a vádlott és a vádlott ügyvédje, dr. Kondics Adrienn is egyetértett. Így végül a bíró a vádlottat az ellene hozott vádak alól felmentette és elrendelte kényszergyógykezelését, mivel az ítélet ellen senki nem nyújtott be fellebbezést, az jogerőre emelkedett. G. K. Zs. a tárgyalás alatt végig nyugodtan viselkedett, érzelmek még a történtek és az okozott sérülések részletezésénél sem látszódtak rajta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában