Start előtt a pszichológusképzés

2020.09.02. 14:00

Háromszoros volt a túljelentkezés az ELTE PPK Szombathelyen meghirdetett szakára

Nemrég csak terv volt, mára startra kész a szombathelyi pszichológusképzés. Az ELTE PPK pszichológia alapszakára a vasi megyeszékhelyen 164-en jelentkeztek, több mint ötvenen iratkozhatnak be. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara stabil helyi pszichológiai bázis kiépítését kezdte meg.

Gyöngyössy Péter

Demetrovics Zsolt pszichológus, addiktológus, kulturális antropológus, egyetemi tanár, MTA-doktor; az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar dékánja

Fotó: Szendi Péter

Az államilag finanszírozott helyekre 400 ponttal lehetett bejutni. Az önköltséges formára 428 pont volt a limit. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara Szombathelyen a közösségszervezés, a sport- és rekreációszervezés és az edző alapszakok mellett idén először, kiugróan magas létszámmal, 52 fővel indítja útjára a pszichológia szak első évfolyamát. Az ELTE PPK képzéseire a 2020–2021-es tanévre Szombathelyen összesen 125 diák iratkozhat be.

– Erős helyi bázist szeretnénk Szombathelyen kiépíteni a pszichológusképzés köré – mondja prof. dr. Demetrovics Zsolt, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karának dékánja, akit útközben, Körmend térségében értünk utol telefonon. Mint megtudtuk: 17 éve a család életének fontos része az a 2-3 hónap, amit őrségi házukban töltenek.

Demetrovics Zsolt pszichológus, addiktológus, kulturális antropológus, egyetemi tanár, MTA-doktor; az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar dékánja
Fotó: Szendi Péter

– Amikor a Pedagógiai és Pszichológiai Karba integrálódott a szombathelyi Sporttudományi Intézet, valamint a Pedagógiai és Pszichológiai Intézet, átgondoltuk, hogy mely területeket érdemes fejlesztenünk Szombathelyen. Már akkor felmerült, hogy a pszichológia lehetne az egyik irány, mert a fővárosi képzést nem számítva, az egész Dunántúlon csak Pécsett van ilyen szak. Ezért úgy gondoltuk, hogy a Nyugat-Dunántúlon lenne igény erre a képzésre. A felvételizők száma igazolta, hogy helyes volt az elképzelés. Az elkövetkező években 40-50 fős évfolyamokat szeretnénk indítani. Ez a létszám alkalmas arra, hogy – a többi képzőhellyel összehasonlításban – közvetlenebb kapcsolat alakulhat ki az oktatók és a hallgatók között. Dolgozunk a mesterképzés indításán is, elképzelhető, hogy nem várjuk meg vele, amíg az alapképzés odaér – mondta a dékán, majd így folytatta:

– Kezdetektől az volt a koncepció, hogy nem intercityn ingázó vendégprofesszorokra építjük a szakot, hanem Szombathelyen kutató és oktató kollégákra alapozunk, akikre hosszú távon lehet építeni egy nemzetközi szinten is meghatározó intézet kialakításában. Ősztől több új oktató kezdi meg a munkáját a vasi megyeszékhelyen, s a következő években szeretnénk tovább erősíteni az intézetet. Ehhez stabil szakmai támogatást nyújt az ELTE nagy múltú budapesti pszichológiai képzése is, mely nemzetközi mércével mérve is jelentős: a világ képzőhelyei közül évek óta, Kelet-Közép-Európából egyedüliként van benne a top 300-ban. A képzés a felvételizők körében is régóta töretlen népszerűségnek örvend, fővárosi alapképzésünk első félévére idén ősszel is 326 diák iratkozhat be, annak ellenére, hogy ott 444 pont kellett a bejutáshoz. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy az ELTE által kiadott pszichológusdiploma értékes, világszerte jegyzett. 1992 óta angol nyelvű pszichológusképzés is van az egyetemen. A magas minőségű oktatás mellett az ELTE-n pezsgő tudományos élet folyik, amelybe a hallgatók is bekapcsolódnak, nemritkán már diákként nemzetközi lapokban publikálnak. Számos gyakorlóhellyel, klinikákkal, iskolákkal, cégekkel állunk kapcsolatban.

A dékán elmondta azt is: az ELTE Pszichológiai Intézetének sajátossága, hogy nem specializálódott egy vagy néhány területre, hanem a nyolc tanszék szinte a tudomány teljes spektrumát felöleli, s minden területen nemzetközileg jegyzett kollégák oktatnak és kutatnak.

– Külön tanszéke van az affektív pszichológiának, a kognitív pszichológiának és a szociálpszichológiának. Több tanszék is foglalkozik klinikai pszichológiával, gyerekpszichológiával. Fontos terület a fejlődéslélektan és az addiktológia; a szervezet- és vezetéspszichológia, a személyiség- és egészségpszichológia, illetve a tanácsadás- és iskolapszichológia. Ma sok embert érdekel az ember működése, fejlődése, a mentális és viselkedési zavarok megértése. Sokunkban ott a segítés vágya, de ma már a pszichológusok nem csak a terápia területén dolgoznak. Fontos szerepük van munkahelyeken, a reklámszakmában, az iskolák életében, a társadalmi folyamatok megértésében.

Dr. Demetrovics Zsolt végül hangsúlyozta: – Ha az ELTE PPK pszichológia szakán végzettek nem pszichológusként helyezkednek el, akkor is sokféle munkakörben tudják hasznosítani a megszerzett tudást. Erre is számos példa van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában