programsorozat

2020.09.16. 07:00

Herényi esszenciák – Értékmegőrzés, kertészetek éjszakája, nyitott porták

A herényi heti piaccal összevonva, változatos programokkal és új kezdeményezéssel, több helyszínen várják az érdeklődőket a Herényi esszenciák programsorozatra.

Tóth Dóra

Nagy Krisztina, a Herényi Kulturális és Sportegyesület ügyvezető titkára, Éles Krisztina és Simon Ádám kulturális szervező a sajtótájékoztatón

Fotó: Unger Tamás

Pénteken kezdődik a harmadik Herényi esszenciák programsorozat, ahol egy teljesen új kezdeményezéssel, a vírus által ihletett, kertészetek éjszakája programmal is várják a látogatókat. Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas megyei igazgatója elmondta, kiemelt feladat a helyi értékekkel való törődés, ezt legjobban az tükrözi, hogy hiába írt sok mindent felül a vírus, több jelzés is érkezett, melyek szerint igény van az értékek bemutatására.

Nagy Krisztina, a Herényi Kulturális és Sportegyesület ügyvezető titkára, Éles Krisztina és Simon Ádám kulturális szervező a sajtótájékoztatón
Fotó: Unger Tamás

Az intézettel szoros együttműködésben indul tehát az e heti pénteki piac, az értékmegőrzés szellemében a környék, a szomszédos települések is megmutathatják magukat, mobilkiállítások lesznek, vendégként érkeznek például a Jákfai Komédiások és Pados Zoltán kosárfonó művész is, bemutatkoznak Kőszeghegyalja közösségei, de a gencsapáti tojáskarcolással is lehet ismerkedni. A kertészetek éjszakája programban a környék kertészetei meghosszabbított nyitvatartással várják az érdeklődőket, pótolva a járvány miatt elmaradt Herényi virágutat.

Az országos kezdeményezésű, XIV. Ars Sacra Fesztiválhoz templomi és vallási témájú eseményekkel kapcsolódik a programsorozat. A látogatók szombaton délután dr. Stift Zoltán atya Isten mosolya című kiállítását tekinthetik meg, este pedig templombemutató és orgonakoncert várja az ideérkezőket.

Nyitott porták megtekintésére is lehetőség lesz, szombaton Ekk István okleveles agrár­mérnök, bonsai kertész tart bemutatót. Vasárnap délelőtt Szalayné Rácz Adél helyi ízekkel, délután pedig Karvalics Lászlóné Rózsika és a Herényi Nótakör tagjai várják a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában