Kettős koporsóra most sincs szükség

2020.09.01. 17:30

Hosszú évek óta trend az urnás temetés, de a járványveszély idején még többen kérték

Megugrott a hamvasztások száma a koporsós temetésekhez képest, ez derül ki a Vas Megyei Temetkezési Kft. 2019 és 2020 első félévi adataiból.

Merklin Tímea

A Covid–19 járvány idején nagyságrendileg nem volt több halott, de megháromszorozódott az urnás temetések száma, hogy a fertőzés terjedésének veszélyét csökkentsék.

A koronavírus-járvány halottjait ugyanúgy kell kezelni, mint más fertőző betegségben elhunytakat. Lehet koporsóban temetni, megfelelő szabályok szerint – tudtuk meg Kiskós Ferenctől, a Vas Megyei Temetkezési Kft. igazgatójától, aki azt is elmondta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ már február közepén kiadott tájékoztatást a koronavírus megjelenéséből adódó új helyzet kezelésére. Ebben leírták, hogy a halott általános felszíni fertőtlenítését követően a vírus továbbterjedésétől nem kell tartani, és ezért nincs más teendő, mint az egyéb fertőző betegségben elhunytak esetében.

A holttest szállítása is ugyanúgy történik: kellő szilárdságú, vízhatlan módon hézagmentesített, ráillő fedéllel ellátott koporsóban, amelyen belül műanyag zsákot kell használni.

A kormányrendelet csak bizonyos fertőző betegségeknél teszi kötelezővé a kettős koporsót: a kolerában, pestisben, leprában, sárgalázban, kiütéses tífuszban, takonykórban, AIDS-ben, vírusos hemorrhagiás lázban elhunytak esetében. Nem tartoznak ezek közé az új koronavírus-fertőzésben meghaltak.

Fotó: Shutterstock, MW grafika,

A hamvasztáshoz a higiéniás elővigyázatosság miatt – a dolgozók védelmére – új szabályokat alakított ki a Vas Megyei Temetkezési Kft. magyarszecsődi, krematóriummal bíró partnercége. Ezek között van, hogy a halott teljes fertőtlenítéséről az Egészségügyi Intézet írásos igazolása szükséges. Az elhunytak szállítása csak fedéllel lezárt hamvasztókoporsóban történhet, nyolcvan kilogramm fölötti elhunytnál viszont nagyobb hamvasztókoporsót vagy -ládát kell alkalmazni. Az elhunytak átvétele csak dupla műanyag zsákban történhet. A rendkívüli állapot idején a koronavírusban elhunytak beszállítása előre bejelentett órapontos időre történik, és a hamvasztást a holttest beérkezésekor azonnal megkezdik.

A járvány idején változás állt be a ravatalozásban, mert a vírust az élők, az összegyűlő hozzátartozók terjeszthetik.

Szombathelyen városi rendelet jött ki arról március közepén, hogy kizárólag kültéren lehet ravatalozni. Ezt május 5-én visszavonták, de a járvány második hulláma esetén megint ez lesz a helyzet. Az igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy karanténidőszakban a járványügyi intézkedések nemcsak a koronavírusban elhunyt betegek hozzátartozóit érintették, hanem mindenkit, ha a temetést otthonról kellett szervezni, nem láthatták az elhunytat, nem érinthették meg a koporsót. Mellőzték a temetési szertartást vagy csak szűk körben tartották: maximum 10–15 fő vehetett részt, egymástól másfél méterre kellett ülni. Ide tartozik, hogy még többen választották a hamvasztást. A ceremóniák hiánya a halottól való búcsúzás nélkülözését is jelenti, aminek pedig a gyászban is fontos szerepe volna. Keresni kell a lelki feldolgozás más módjait is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában