teendők

2020.09.28. 07:00

Kerti ősz: pöckölés, gyűjtés és ültetés

Elérkezett a második nagy ültetési szezon, az ősz. Még nem érdemes hátradőlni a téli fagyok előtt.

Tóth Dóra

Fotó: Unger Tamás

Az aktuális teendőkről, őszi kártevőkről Poór Boglárka növényorvost kérdeztük. Míg a talaj nem fagy át, szabadgyökerű és földlabdás növényeket biztonsággal ültethetünk. Ez utóbbiak általában az örökzöldek – például tiszafa, tuják –, amelyek nem vesztik el lombjukat, így a hűvösebb időt érdemesebb megvárni velük. A gyümölcsfák esetében a lomb elvesztése jelzi, mikor célszerű ültetni.

Most aktuális az egynyári növények, köztük a petúnia és muskátli lecserélése, ezeknél a teleltetésre is oda kell figyelni, hiszen a hidegben tönkremennek. Az ősz a hagymások ültetésének ideje is, hiszen az olyan növények esetében, mint a jácint vagy a nárcisz, szükség van a hidegre ahhoz, hogy később virágozhassanak.

Az ültetés mellett a kert télre való felkészítése is fontos ebben az időszakban. A fák beteg ágait meg kell metszeni, az avart össze kell gyűjteni. Ez segíti elő, hogy tavasszal ne támadják meg kórokozók kertünket. A lehullott leveleket érdemes komposztálni. Ez pedig nemcsak a kórokozók és betegségek ellen hasznos, de a kert is megszépül.

Az ázsiai márványospoloska és a zöld vándorpoloska gyakori látogatója kertünknek ilyenkor, komoly károkat tudnak okozni. Ha nem tömegével jelennek meg, egyesével kell őket összefogdosni, és szappanos vízbe pöckölni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában