A sanghaji világbajnokságra megy

2020.09.28. 14:00

Ölbei Zsolt az autószerelők mezőnyében képviselheti Magyarországot

Volt savariás diák, Ölbei Zsolt képviselheti jövőre Magyarországot autós szakterületen a szakmák világbajnokságán, a World Skillsen Sanghajban.

Tóth Kata

Ölbei Zsolt a Savaria technikum oktatólaborjában. A világbajnokságra a lehető legtökéletesebben szeretne fölkészülni, hogy méltó módon képviselhesse Magyarországot Fotó: Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A tavaszi szakmai versenyek a vírushelyzetben elmaradtak, augusztus közepén azonban megrendezték az országos előválogatót, ahol az online elméleti és többfordulós gyakorlati megmérettetésen a 21 éves celldömölki fiatal bizonyult a legjobbnak. Ölbei Zsolttal a Savaria technikumban találkoztunk. Mint kiderült, négy plusz kettő évet járt a szombathelyi iskolába, az idei tanévtől a Győri SZC Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum tanulója. A verseny hazai online fordulóját Győrben követte a gyakorlati vizsga, az országos döntő, ahol már szerepet kapott a kétkezi munka is. Szerelési és diagnosztikai feladatokra számíthattak nyolc témakörben: műszaki átvizsgálási, fékjavítási, futómű-beállítási, motordiagnosztikai és jármű-elektronikai feladatot is kaptak. Két fiatal autószerelő volt Zsolt ellenfele, végül ő került ki győztesként, egyedüli magyar autószerelőként ő utazhat a világversenyre.

Nagy utat tett meg a mostani sikerig a celldömölki fiatal. Kisgyermekkora óta motorozik, 2014 óta versenyszerűen, 2016-ban magyar bajnok volt classic kategóriában, tavaly és az idén pedig két 24 órás versenyt is nyert. Már nagypályás országos bajnokságok résztvevője, mellette a veteránmotoroknak, a Pannóniának is szerelmese. Szombathelyi középiskolás éveiből a gyakorlati oktatóját, Haklits Tamást említi, valamint Oláh Miklós, Sümegi Tamás és Pintér Róbert tanár urak nevét, akiknek sokat köszönhet. A középiskola révén gyár-, szervizüzem- és műszaki vizsgabázis-látogatások előzték meg az országos megmérettetést, valamint otthoni készülés – mind többlettudáshoz juttatták.

Ölbei Zsolt a Savaria technikum oktatólaborjában. A világbajnokságra a lehető legtökéletesebben szeretne fölkészülni, hogy méltó módon képviselhesse Magyarországot Fotó: Unger Tamás

Zsolt alternatív járműhajtási technikus szakon tanul Győrben, később szeretne gépész-, autógépész vagy villamosmérnöki végzettséget szerezni. Addig azonban komoly felkészülésbe kezdett: a lehetséges feladatokat gyakorolják és fejleszti tudását – ebben szakmai mentora, Őri Péter segíti –, hogy jövő szeptemberben méltón képviselhesse Magyarországot a kínai döntőn. A sanghaji szakmai világbajnokságra, amely sorban a 46., több mint hatvan országból érkeznek majd 22 év alatti fiatal szakemberek, akik 56 különböző szakmában mérik össze a tudásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában