átadó

2020.09.23. 07:00

Őrizték és felújították – A kisgimnáziumnak állít emléket a tábla

A megújult és új funkcióval bővült kőszegi bencés rendház két héttel ezelőtti átadójával egy időben leplezték le az egykori kisgimnáziumnak emléket állító márványtáblát. Történetéről Keszei Balázs, a Jurisich Miklós Gimnázium igazgatója mesélt.

Tóth Kata

Az emléktábla a bencés székház mögötti területen újra jelzi, hogy 1677 óta ott állt Vas megye legrégebbi gimnáziuma Fotó: OT

Fotó: OHR Tibor

„E helyen állott 1909. májusig az 1677–1680-ban épült és 1780-ban átalakított, a jezsuiták, piaristák és Szent Benedek rendjétől vezetett katholikus gimnazium” – ez a felirat olvasható azon a márványtáblán, amely felújítva méltó helyére került: a bencés székház, most szálloda mögötti területre. Történetének fel­elevenítéséhez Keszei Balázs a kőszegi kisgimnázium 1677-ben kezdődött építéséhez nyúl vissza.

– A nyolcosztályos gimnáziumnak csak az alsó négy osztálya, 10–14 éves korú gyerekek jártak az intézménybe. Az épület 1909-ig állt a Jurisics téren, nagyjából azon a helyen, ahol most a szoborpark van, a bencés székház mögött. Ott zajlott az oktatás, amíg el nem készült a mostani épület, a főgimnáziumé, ahol 1908-tól tanítottak. 1909-ben tehát lebontották a kisgimnázium épületét, és egy attika/emlékfal maradt belőle, amelyen elhelyezték a valamikori épületen található három királyszobrot, Niczky Kristóf gróf még életében, 1780-ban állított emléktábláját, valamint egy akkor új márványtáblát. (Niczky Kristóf a győri és a pécsi tankerület királyi főigazgatója volt, a közoktatásügy főfelügyelője, korábban növendéke a kőszegi jezsuita gimnáziumnak.) Az emlékfal a 2. világháború előtti időszakig maradt meg. A királyszobrok akkor a Gyöngyös utcai fiúkollégiumba kerültek, Niczky Kristfóf emléktábláját pedig a bencés székház falába építették bele – most is ott látható. A márványtábla pedig, amely a kisgimnáziumot alapított jezsuita, majd folytatólagosan az iskolát vezető piarista és bencés rendnek állít emléket, eltűnt a szemek elől – mondja az igazgató.

Az emléktábla a bencés székház mögötti területen újra jelzi, hogy 1677 óta ott állt Vas megye legrégebbi gimnáziuma Fotó: Ohr Tibor

A királyszobrokat egy évtizede a gimnázium udvarán egy szoborparkban állították fel – emlékezve a kisgimnázium­ra és arra, hogy a Jurisich-iskola az egykori kőszegi gimnázium utódjának vallja magát. A márványtábla helyéről hosszú ideig nem tudott a mostani iskola­vezetés. Visszahelyezésének ötlete akkor merült fel, amikor a gimnázium két évvel ezelőtti felújításakor minden helyiséget felkutattak, kiürítettek. Keszei Balázs úgy fogalmaz: nem túl rossz állapotban találták meg a táblát. Felújításra szorult, ebben Popovits Ferenc büki kőfaragó mester adott tavaly hathatós és önzetlen segítséget: újracsiszolta a márványtáblát, kiigazította a betűk aranyozását. Az igazgató Básthy Béla polgármesternél kezdeményezte, hogy a táblát a kisgimnáziumnál helyezzék el. Mint mondja, az előkészítés utolsó momentumában fontos segítséget adott a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete.

A bencés székház felújítása és szeptemberi átadása pedig kiváló alkalmat adott, hogy a táblát leleplezhessék. Keszei Balázs szerint optimizmusra ad okot, hogy 75 évig mindig volt a Jurisich-gimnáziumban olyan ember, aki őrizte az emléktáblát és fontosnak tartotta, hogy az épségben várja jobb sorsát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában