Minden a szombathelyi közgyűlésről

2020.09.24. 09:21

Megvan a Médiaközpont új igazgatója

Elfogadták a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról szóló előterjesztést és a jegyzői beszámolót is. Itt megtudtuk, elrendelték a nyomozást a Savaria Szálló értékesítésével kapcsolatosan.

Tömböly Ágnes

20200924 Közgyűlés, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

21:10

Értesülésünk szerint Némethy Máriának szavazott bizalmat a közgyűlés többsége.

20:40

Több szombathelyi óvoda, az Agora Szombathelyi Kulturális Központ, a megyei könyvtár, a megyei múzeum alapdokumentumát, valamint a polgármesteri hivatal SZMSZ-ét is módosították.

Közterületek elnevezése a napirenden: Ágh Ernő képviselő (Fidesz-KDNP) javaslatára a Szent Gellért utcát és a Ferenczy István utcát összekötő tervezés alatt álló, jövőbeni közutat annak megépítése után Szent Quirinusról (Szent Kvirinről) nevezik majd el. A Schaeffler Savaria Kft. új telephelyéhez vezető utat Külső-Söptei útnak nevezték el.

Elfogadták a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról szóló előterjesztést és a jegyzői beszámolót is. Itt megtudtuk, elrendelték a nyomozást a Savaria Szálló értékesítésével kapcsolatosan.

A nyílt ülés utolsó napirendjén vezetői megbízásokról döntenek. Lejárnak a vezetői megbízások: Szombathelyi Egyesített Bölcsőde, a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ, a Kulturális GESZ és a Köznevelési Gamesz esetében is pályázatot kell kiírni, ezek elbírálásához szakmai bizottságok alakultak. Megszavazták.

Zárt ülésen döntenek a médiaközpont új vezetőjéről. Így bezárta a rendes ülést Nemény András polgármester.

Köszönjük, hogy velünk tartottak.

20:20

Megsarcolják a herényi egyesületet?

Felülvizsgálták a civil szervezetekkel kötött feladat-ellátási megállapodást.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária hozzászólásában rákérdezett: mi történt a Derkovits lakótelep egyesületével, megtáltosodott-e, hogy 1,2 millió forinttal több támogatást vehetnek igénybe december 31-éig. Kérdezte ezt főként azért, mert tapasztalata szerint korábban kevésbé voltak aktívak és nehezen számoltak el az önkormányzati forrással. Az ötéves megállapodások kapcsán a Herényi Kulturális és Sportegyesület támogatása csökken jelentősen: 4 millió forinttal éves szinten. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária erre is magyarázatot várt.

Horváth Soma alpolgármester (ÉSZ) az elvonásokat a járvány-helyzettel indokolta. A Derkovits egyesület 3 millió forint támogatást kapott az idei évben, több programot is sorolt. 37 millió 300 ezer forintot kapnak a civil szervezetek az új feladat-ellátási megállapodással az önkormányzattól. Ez összességében több, mint korábban. A herényi egyesület kapja a legmagasabb támogatást még mindig, az alpolgármester szerint inkább az a kérdés, mi indokolta korábban, hogy 17 millió forintos éves támogatást kaptak.

Putz Attila, a civil ügyekért felelős kulturális bizottság elnöke arról beszélt, hogy a herényi egyesület az éves támogatásában mindig megkapta a herényi virágútra szánt 7 milló forintot, azonban az az idén elmaradt. Ennek ellenére az addig végzett szervező munkát támogatta az önkormányzat, több mint 1 millió forinttal.

Koczka Tibor (Pro Savaria) a Herényi Kulturális és Sportegyesület csökkenő támogatása miatt emelte fel a szavát, és az ott végzett magas színvonalú szakmai munkára hívta fel a figyelmet.

Horváth Soma alpolgármester (ÉSZ) úgy reagált, továbbra is a legmagasabb támogatást kapja a civil szervezetek között a herényi.

Melega Miklós (Fidesz-KDNP) szerint ez a javaslat arról szól, hogy sarcolják meg a herényi egyesületet. Miközben a Derkovits városrész egyesülete és a zanati egyesület is plusz támogatást kap. Azt mondta, ezzel nincs gond, de a másik oldalon ne vegyenek el a herényiektől. Próbaszavazást is indított, hogy megmutassa, míg a városrészi egyesületek lokális feladatokat látnak el, addig a herényi egyesület nem csak lokális feladatokat lát el, hiszen a herényi virágút egész Szombathely ünnepe.

Nemény András úgy reagált, nem a herényi virágút támogatásáról van szó, hanem arról, hogy most három ember bérét fizetik ki önkormányzati támogatásból. Ez így nem tiszta játék. Ezért kell most rendet tenni – fogalmazott a polgármester.

Horváth Gábor képviselő felszólalásában elmondta, az augusztusi egyeztetés nem szólt másról, mint pofavizitről. Nem hangoztak el konkrét számok, azt későbbre ígérték. Végül a herényi szemétszedésen közölte a város alpolgármestere, hogy mekkora az összeg, amit várhatnak a jövőben. Beszélt arról is, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatójától közművelődési feladatok ellátása miatt kapott levelet a herényi egyesület. Kapott-e ilyet bármelyik más szombathelyi civil szervezet? – kérdezte.

Nemény András úgy reagált, nem sarcolják meg a herényi virágutat.

Koczka Tibor arról beszélt: az Agora, a Savaria Múzeum, a szimfonikus zenekar nem kapott kevesebb pénzt, mert elmaradtak a programjaik a pandémia miatt. De ez így is van rendjén. A herényiek esetében mégis erre hivatkoznak a forráselvonásnál – emelte ki. Módosító javaslata: az idei évben hagyja meg a herényi egyesület támogatását a költségvetésben, s a decemberi közgyűlésre kerüljön újra a képviselők elé a megállapodás.

Nemény András reflektált: törvényi határidő kötelezi az önkormányzatot, hogy a feladatellátási megállapodásokról a mai közgyűlésen kell dönteni.

Tóth Kálmán arról beszélt, más civil szervezeteknél önkéntes alapon végzik a civil feladatokat, nem merül fel az, hogy embert vegyenek fel. Szerinte politikai cirkusz zajlik csak a herényiek miatt. Arról is beszélt, hogy míg a herényiek 13 millió forintot kapnak, a következő legmagasabb támogatást kapó civil szervezet 6 millió forinthoz jut.

Illés Károly később a felszólaláshoz annyit fűzött: ahogy beszélsz, nem azt minősíti, akivel beszélsz, hanem saját magadat.

Nemény András lezárta a vitát. Most ennyit tudnak adni a herényieknek, de ha indokolt, természetesen a döntést felülvizsgálják – mondta a körzet képviselőjének, Horváth Gábornak.

Végül szavaztak: elfogadták az eredeti határozati javaslatot. A Fidesz-KDNP frakció nemmel szavazott.

19:10

Új bölcsőde épülhet

Döntöttek önkormányzati tulajdonú ingatlanokról, majd a vásárcsarnok ügyében. A felújítás során újabb költségek merültek fel. Illés Károly emlékeztetett, az önkormányzat korábban már 300 millió forinttal hozzájárult a beruházáshoz. Most 170 millió forintra lenne szükség az újabb költségek fedezésére. A polgármester javaslatára egy keretet állapítanak meg, amit jóváhagynak.

Vevő akadt az egykori MÁV óvodára, a Széll Kálmán utcában, 77 millió forintért vásárolná meg az ingatlant. Az önkormányzatnak elővásárlási joga van. A közgyűlés úgy dönt, hogy a gazdasági bizottság vizsgálja meg a kérdést.

A ciklusprogram került terítékre. Azt a polgármester a törvényi előírások miatt már áprilisban elfogadta azzal a kitétellel, hogy azt a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet után vitára a közgyűlés elé terjeszti. A baloldali képviselők dicsérték, a Fidesz-KDNP frakció tagjai kritizálták. Megvolt a vita, így 12 igennel elfogadták a javaslatot, a Fidesz-KDNP frakció tartózkodott.

Az új bölcsődéről mutat be Piroska László építész prezentációt. 460 millió forint TOP-os forrásból építik meg a régi városi strand területén, a Markusovszky utcában, 48 új bölcsődei helyet létesítenek. A fejlesztés becsült költsége nettó 341,8 millió forint, amelyből nettó 308,4 millió forint támogatás áll rendelkezésre – mondta el a tervező. Emellett 14 parkolót is építenek, ami további 10 millió forintos költséggel jár. Szavaztak: egyhangúlag támogatták a jelenlévők.

17:20

Új cégvezetőkről, járműipari központról

Kopcsándi József képviselő (ÉSZ) a Szova NZrt.-nél végrehajtott bérfejlesztésre reagált. Megtudtuk, hogy ha mindenkit érintett volna a bérfejlesztés, az a cég költségvetésében 100 millió forintos plusz kiadást jelentett volna. Ráadásul szerinte az alacsony fizetések miatt dolgozói szinten ez elenyésző tétel lett volna.

Kopcsándi József által irányított terület évente 40-50 millió forint veszteséget okoz a Szova NZrt-nek, és emiatt nem tudják fejleszteni a fizikai dolgozók bérét – erre Illés Károly (Fidesz-KDNP) hívta fel a figyelmet. A frakcióvezető egyben megköszönte a fizikai dolgozók munkáját.

Illés szólt arról is, hogy Hende Csaba országgyűlési képviselő munkájának köszönhetően Szombathely is bekerült a Bük-Sárvár kiemelt turisztikai desztinációba, ez új fejlesztési lehetőségeket jelenthet a városban. Végül arról érdeklődött, miért mondott fel Jagodits Rómeó a sportkomplexum fejlesztő nkft-nél. Horváth Attila válaszolt a kérdésre. az ügyvezető egy könyvvizsgálói képzésen kíván részt venni, ami napi 8 órás elfoglaltságot jelent számára, a cégvezetés helyett azt szeretné folytatni.

Nemény András (ÉSZ) örömének adott hangot, hogy Szombathely bekerült a kiemelt turisztikai desztinációba. Bízik abban, hogy ezzel előre léphet Szombathelyen a szállodaépítés projektje.

A Haladás Sportkomplexum Fejlesztő NKft. ügyvezetői posztjára Kovács Cecíliát javasolják , akinek közgazdász diplomája van, multicégnél is szerzett vezetői tapasztalatot, de a Főkefét is irányította.

Koczka Tibor képviselő (Pro Savaria) a médiaközpont gazdálkodását firtatja. Úgy tudja, a cég első félévi személyi kiadása meghaladta a 66 millió forintot, miközben Koczka irányítása alatt az egész éves bérköltség volt ennyi. Akkor 120 millió forint volt az éves önkormányzati támogatás, idén ez már 170 millió forintra rúg.

Czeglédy Csaba (független) is amellett érvelt, hogy Molnár Miklóst támogassa vezérigazgatónak a szombathelyi közgyűlés.

Németh Gábor, a Szova NZrt. vezérigazgatója kérdésre elmondta, a cégnél rendelkezésre áll az az összeg, amit a távhőtől évekkel korábban átvett a cég. Cáfolta azt, hogy a szellemi dolgozóknál jelentős bérfejlesztés történt volna. Volt egy hároméves program, de az minden munkavállalót érintett. Kitért arra is, hogy a Covid-járványnak olyan negítav gazdasági követkeményei voltak, ami miatt a bérfejlesztést el kellett halasztani. A kötvénytörlesztés vége 2032-ben lesz – erről is beszélt a vezérigazgató, aki a polgármester kérdésére azt is elmondta, hogy egyetlen egy munkahelyet sem szüntettek meg.

A baloldali többség jóváhagyta az önkormányzati társaságok első féléves beszámolóját.

A közgyűlés nem támogatta, hogy Molnár Miklósból újra a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója legyen, ketten szavaztak mellette: Czeglédy Csaba és Kockza Tibor képviselők. Krenner Róbertet javasolták vezérigazgatónak a társaság élére: ha a holnapi társaági közgyűlés érvényes lesz, akkor szeptember 28-ától, amennyiben megismételt közgyűlést kell tartani, október 2-ától foglalhatja el a vezérigazgatói széket a jelenlegi műszaki igazgató. Megindul a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ végelszámolása – ezt is megszavazták. Majd 2020. október 1-jétől Kovács Cecíliát választották a Haladás sportkomplexum ügyvezetőjének. A gazdasági bizottságot hatalmazták fel arra, hogy a sportkomplexum és a HVSE között kötendő bérleti szerződésről döntést hozzon. A polgármestertől megtudtuk, ennek oka, hogy egyelőre nincs szerződésük, szeretnék, ha minél hamarabb lenne.

16:20

Holnap kerülhet új vezérigazgató a Vasivíz Zrt. élére

Az önkormányzati rendeletekkel kapcsolatos döntéseket hoztak, majd a gazdasági társaságok kerültek terítékre.

Illés Károly frakcióvezető (Fidesz-KDNP) itt arról beszélt, hogy nem lehet látni a gazdasági társaságoknál a pandémiával összefüggésben hozott intézkedéseket, és itt nem személyi döntésekre gondolt, hanem más területeken hozott korlátozásokra célzott. Utalt a Szova NZrt.-re, ahol megemelték az igazgatói béreket. Szerinte ehelyett inkább a fizikai dolgozók bérfejlesztése lenne indokolt. A Szombathelyi Médiaközpontra is kitért, ahol utalt több százezer forintos megbízási szerződésekre.

A Haladás Sportkomplexum Fejlesztő NKft.-re is kitért, elmondta, nem tudják támogatni a cégnek sem a beszámolóját, sem az üzleti tervét. Megérti ha az ügyvezető ezek után nem akarja folytatni a munkát – fogalmazott Illés Károly. Beszélt arról is, hogy a sportkomplexum tervezésénél az összes szakosztály vezetője elmondhatta szakmai véleményét, az alapján építették meg. Nem tudják támogatni azt, hogy edzőtermek helyén irodákat alakítanának ki bérbeadás céljából. A Vasivíz Zrt. esetében azért fog a Fidesz frakció tartózkodni, mert nincsen rálátásuk a cég működésére.

A turizmus kft-nél sem látja a szükséges intézkedéseket a koronavírus-járvány miatt.

A Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ beszámolóját el fogják fogadni, szerinte konszenzusban lehetett volna tovább működtetni ezt a szervezetet.

Nemény András úgy reagált, a Fideszhez kötődő városvezetők ülnek a Vasivíz Zrt. felügyelő bizottságában és az igazgatóságában is.

Lendvai Ferenc a költségvetési bizottság elnökeként ismertette: nem fogadták el a Szova NZrt., a Weöres Sándor Színház, a médiaközpont, a Szompark, a Szova Szállodaüzemeltető Kft. és a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő NKft. első félévi beszámolójának elfogadását nem támogatták. A szállodaüzemeltető kft megszüntetését is javasolták.

Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) a médiaközpont felügyelő bizottsági tagjaként beszélt az ügyvezetői pályázatról. A három belső pályázótól megkérdezte bizottsági ülésen: mivel segítette eddig Farkas Balázs tanácsadóként az önkormányzati céget. Kiderült, válasz erre nem érkezett. Hangsúlyozta: a szakma tanácsadó foglalkoztatása a cégnek havonta 585 ezer forintba kerül, ez éves szinten 7 millió 20 ezer forint.

Takátsné Tenki Mária (Fidesz-KDNP) arra hívta fel a figyelmet: az 1000 fa programból csak a tervezésre maradt pénz, az utak, járdák, parkolók fejlesztése elmarad attól, amit a kampányban ígértek. Új szállodaépítés pedig nem indokolt. Beszélt arról is, hogy még mindig 5,5 milliárd forint az a kötvény, amit vissza kell fizetnie az önkormányzati cégnek. A távhőszolgáltató előterjesztéseit javasolta elfogadni.

Nemény András (ÉSZ) úgy reagált: az 1000 fa programot nem adták fel, a közbeszerzés zajlik. A lakossági viszajelzésekben arról hall, hogy javult Szombathelyen a köztisztaság, több új gépet is vásároltak, vásárolnak a területek gondozására.

Czeglédy Csaba (független) hozzászólásából kiderült, a Szova NZrt-nél 10 éve bérlakás kezeléssel foglalkozó munkatárs jelezte távozási szándékát az alacsony fizetés miatt. A bejelentés miatt olyan feszültségek indultak a cégnél, ami tömeges felmondáshoz vezethet. Kérte a vezérigazgató intézkedését.

Koczka Tibor képviselő (Pro Savaria) felvetette: a szombathelyi közgyűlés Molnár Miklóst javasolja a Vasivíz Zrt. vezérigazgatói székébe.

A polgármester úgy válaszolt, nem hitvitákat kell folytatni, hanem felelős döntést kellett hozni.

Megtudtuk azt is, hogy holnap szavazhat a társaság közgyűlése az új vezérigazgatóról: a szombathelyi közgyűlés a határidő mai módosításával Krenner Róbertet javasolja a vezérigazgatói posztra.

15:30

Módosították a költségvetést: a városvezetés szerint ez nem megszorító csomag

A szünet után második napirendként tárgyalták a költségvetés ez évi harmadik módosítását, Nemény András polgármester (ÉSZ) beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzet állt elő, az egészségügyi krízishelyzetről, a szociális krízishelyzetről és az iparűzési adóbevételek csökkenéséről is. Kiemelte, ez nem megszorító csomag, de még takarékossági csomagnak se hívná, hiszen minden tétel a soron marad, és a közgyűlés dönt majd arról, hogy kifizetik-e.

Szólt arról is, hogy az idegenforgalmi adóbevétel-kiesés 30 millió forint és a reklám-adóbevétel kiesése mintegy 40 millió forintra rúg. Ezek most a központi költségvetésbe folynak be. A két óvoda beruházásánál a közbeszerzési hatóság döntése alapján vissza kell fizetni 65 millió forintot, ennek költségét is be kellett építeni a költségvetésbe.

Illés Károly frakcióvezető (Fidesz-KDNP) arról beszélt, több százmillió forint folyik be a város költségvetésébe központi forrásból. Két olyan tételt emelt ki: mérnökképzés, amihez a kormányzat korábban 700 millió forintos támogatás nyújtott. Az egyetem működését korábban Szombathely évente 200 millió forinttal támogatta, ez már folyamatosan elmarad. A másik tétel, amire felhívta figyelmet: a Markusovszky-kórház támogatása. A frakcióvezető szerint jelen helyzetben, amikor az egészségügynek támogatásra van szüksége, nem vonna el pénzt, amellett sem, hogy a szombathelyi kórház felkészült a koronavírus-járvány kezelésére.

A 460 millió forintos bölcsőde építésére elnyert támogatás is most kerül be a költségvetésbe. Szerinte még mindig túlköltés folyik több területen, így példaként a kulturális ágazatot említette.

Nemény András (ÉSZ) úgy reagált: szerinte pazarlás lenne most a felsőoktatásra pénzt költeni, az országban mindenhol ez történt. Az ELTE rektora, dr. Borhy László arról tájékoztatta, folytatódik Szombathelyen a gépészmérnök képzés, a támogatási összegről pedig szűkebb körben érdemes lenne újból beszélni. Nem arról van szó, hogy nem akarnak pénzt adni az egyetemnek, de a mostani helyzetben a 200 millió forint túlzás lenne.

A Markusovszky-kórház támogatásával kapcsolatosan kifejtette: egyelőre nem érkezett kérés az intézménytől a város felé. Ha ez megérkezik, lehet arról beszélni, hogy milyen összeggel támogatják. – Félretesszük a pénzt, nem költjük el, csak vigyázunk rá, hogy ha baj van, fel lehessen használni – fogalmazott a polgármester.

Kecskés László józan döntésnek tartja, hogy az önkormányzat tartalékol, mert eszköztelenül nem maradhatunk novemberben sem. Az egészségügyi bizottság elnöke arról beszélt, hogy a Markusovszky-kórház nehéz helyzetbe került a járvány miatt. Komoly építészeti beruházásokat kell végezni az ideg osztály kiürítése után egy új COVID osztály kialakítása miatt. A polgármesternek javasolta Nagy Lajos főigazgató felhívását a tárgyalások érdekében.

Kecskés László (Fidesz-KDNP) rámutatott arra is, hogy az a 65 millió forint, amit most vissza kell fizetni az óvodai beruházások kapcsán, a zárolás után később újra felhasználható lesz, más célra.

Nemény András megismétli: a kórháztól egyelőre nem kapott semmilyen kérést, pedig már szeptember van. Ettől függetlenül beszélni fog a főigazgatóval.

Tóth Kálmán frakcióvezető (ÉSZ) arról beszélt, hogy a kórház támogatása nem kötelező önkormányzati feladat. A 65 millió forint kapcsán elismerte, valóban van lehetőség arra, hogy ezt a pénzt a város visszakapja. De ez lehet, hogy csak a 2021-es, 2022-es beruházásoknál történhet meg, mostani befizetése nagyon fog fájni – emelte ki.

Lendvai Ferenc elnök (Fidesz-KDNP) a költségvetési bizottság döntéseiről szólt: a bizottság nem támogatta, hogy az önkormányzat belépjen a Magyar Önkormányzatok Szövetségébe, és nem támogatták a rendelet-módosítást sem.

Sátory Károly arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzat a nemzeti ünnepeket méltó módon tartsa meg, és azt ne egy koszorúzással intézzék el. Nemény András válaszában beszélt arról, hogy éppen ma tárgyaltak a Nemzeti Összetartozás Emlékhely kialakításáról is.

Horváth Soma alpolgármester (ÉSZ) azokról a városi programokról beszélt, amelyek az elmúlt hetekben színesítették Szombathely kulturális életét.

Koczka Tibor (Pro Savaria) arról kérdezte Horváth Attilát, hogy mennyi iparűzési adóbevétel folyt be az idei évben az önkormányzathoz, és mennyi várható még. Az ELTE támogatásával kapcsolatosan elmondta, fontos lenne látni, hogy mire fordítja ezt a pénzt az egyetem.

Az önkormányzati forrás az egyetem központi költségvetésébe érkezik – erről már Nemény András beszélt, mindenre pedig nem lehet ráhatásuk.

Illés Károly hangsúlyozta: az óvodai beruházások kapcsán a 65 millió forintos visszafizetési kötelezettség nem büntetés, hanem forrásmegvonás.

Czeglédy Csaba elnök (független) 328 millió forintot költöttek lakbértámogatásra, ez a tavalyi összeg duplája már most.

Takátsné Tenki Mária a sporttámogatásokról érdeklődött, így a torna világkupa megrendezéséről, ahova több mint 20 országból várnak sportolókat. A Falco kosárlabda csapata, a SZOESE és a Gyöngyöshermán- Szentkirály SE is kap plusz forrást, ezt mi indokolja – kérdezte. Rákérdezett arra is, hogy a korlátozott összegeknél mennyit költöttek el eddig, mennyi marad szabadon.

Nemény Andrástól megtudtuk, a torna világkupát október 1-4. között tartják, csak akkor nem rendezik meg, ha az operatív törzs ezt nem engedélyezi.

Horváth Gábor képviselő (Fidesz-KDNP) az állami normatív támogatás felhasználásáról érdeklődik – az elmúlt években ez megemelkedett, több mint 70 millió forintra rúg, hol szerepel a kulturális ágazat intézményeinél? – kérdezte.

A Falco többlet támogatásról is érdeklődik, amire Tóth Kálmán frakcióvezető (ÉSZ) úgy válaszolt. Megtudtuk, a játékos-árak nem változtak a pandémia ellenére. Amikor szerződési kötelezettségek vannak, ott már nincs mód költségcsökkentésre – hangsúlyozta.

Kecskés László javaslattal állt elő: Kétszer szokták évente összehívni a kórház és az önkormányzat közötti egyeztető fórumot, amelynek vezetője a polgármester. Ott lehetne megvitatni azokat a szakmai kérdéseket, mire van szüksége a kórháznak.

Horváth Attila az iparűzési adóbevétel befizetéssel kapcsolatosan nem tudott konkrét számot mondani. Kitért arra is, hogy egyelőre a cégek nem kérték iparűzési adóbevételi kötelezettségük csökkentését, befizetik a korábbi évek alapján megállapított összeget. Gondban jövő májusban lesz a város, amikor kiderül, mennyi volt ebből a túlfizetés. 2018-ban meghaladta az 1 milliárd forintot a sport ágazat támogatása – erről is beszélt Horváth Attila. – Ezt még nem érték el – tette hozzá.

Végül szavaztak: a határozati javaslatok után a Fidesz-KDNP frakció tartózkodás mellett elfogadták a költségvetés harmadik módosítását.

12:30

Az MMIK üzemeltetése visszakerül az államhoz

Kecskés László ismét az orvosi ügyeletről beszélt: emlékeztetett, hogy az Éljen Szombathely frakció volt, amelyik tavaly nem akart fizetni a mentőszolgálat számára a szolgáltatásért, ezért kezdeményezte az OMSZ a szerződés felbontását.

Nemény András és Horváth Attila is cáfolta ezt. Horváth Attila arról beszélt, költségvetésért felelős alpolgármesterként azért tárgyalt az OMSZ vezetésével, hogy maradjon a korábbi orvosi ügyeleti rendszer. Beszélt arról is, hogy a pandémia alatt 60 millió forintot még erre a célra is találnia kellett forrást a költségvetésben.

Kecskés László visszautasította a cáfolatot, megismételte: az előző ciklusban a baloldali többség nem akart fizetni az OMSZ-nek, azzal kezdődtek a problémák. Az orvosi ügyelettel korábban soha semmilyen gond nem volt – hívta fel a figyelmet. Nemény András válaszában emlékeztetett: a kórház is felajánlotta, hogy átveszi az orvosi ügyelet üzemeltetését.

Intelligens városi program indul Szombathelyen jövő héten, online – erről Bokányi Adrienn tanácsnok (ÉSZ) beszélt.

Czeglédy Csaba (független) szerint fontos lenne, ha a társasházak a nemzeti ünnepeken az épületekre kitennék a nemzeti lobogókat, ebben szerinte az önkormányzatnak lépnie kellene. Beszélt a Weöres Sándor Színháznál zajló igazgatóválasztásról is. Nemény András úgy reagált, a színházi belügyekbe nem kíván beleszólni.

Kelemen Krisztián elnök (ÉSZ) a közrendvédelmi bizottság döntéseiről beszélt, így arról is, hogy Hollán Ernő-díjat alapítanának. Kitért az illegális hulladéklerakás visszaszorításáról is a Parkerdőben. Elmondta, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. két újabb mobilkamerát helyez el azért, hogy tetten érhessék a szemetelőket. 10 tettenérés történt egyébként másfél-két hét alatt, többen helyszíni bírságot fizettek, mások ellen eljárás indult – ezt is megtudtuk a beszámolóból.

Bemutatkozott a Közterületfelügyelet új irodavezetője, Ágoston Sándor – erről is beszélt Kelemen Krisztián.

Áramkimaradások miatt keresték meg Herényből augusztusban. De úgy tudja, ez érinti Olad, Kámon, Zanat városrészeket és Sét is – erről Horváth Gábor beszélt. A szolgáltató szerint ezek egyéni problémák – ezt kapta válaszként. A képviselő kérte, hogy járjanak utána, mi lehet a valós ok, nem arról van-e szó, hogy túlterhelt a rendszer.

 

Koczka Tibor képviselő (Pro Savaria) felvetésére Nemény András tisztázza: az MMIK üzemeltetését átveszi az állam, és annak felújítására 600 millió forintot költenek.

Illés Károly frakcióvezető (Fidesz-KDNP) kérte, az Oladi kilátónál helyezzenek el hulladékgyűjtő edényt. Az elektromos autókkal kapcsolatosan javasolta több töltőhely létesítését, ahol ingyenesen parkolhatnak a zöld rendszámú autók. A herényi áramkimaradások miatt javasolta az elektromos hálózat fejlesztését. Hozzátette, tudja, ez nem mai probléma, de ebben, akár közösen, lépni kellene.

Horváth Soma alpolgármester (ÉSZ) az MMIK kapcsán még elmondja, május 5-én tette közzé az EMMI azt a hirdetményt, amiben leírták: a Nemzeti Művelődési Intézet kapta ezt a pénzt az épület felújítására.

Nemény András polgármester (ÉSZ) lezárja a vitát. Hende Csaba országgyűlési képviselő számára pedig levelet ír, amelyben az Országgyűlés alelnökét meghívja a szombathelyi közgyűlésre.

Egymás után szavaznak a határozati javaslatokról. Így a Szova megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a zöld rendszámú autók ingyen parkolhassanak, elfogadták a Schaeffler-cégcsoport projekt-beszámolóját is és új kutyafuttató is létesül a Gyöngyös mentén. Elfogadták a beszámoló egészét is.

Meghalt Kutnyánszky László, a város korábbi főépítésze – erről tájékoztatta a megjelenteket Nemény András, néma felállással emlékeztek. 14 óráig rendelt el szünetet a polgármester.

11.20

Előkerültek a választókörzeti problémák

Melega Miklós képviselő (Fidesz-KDNP) a nemzeti összetartozás szobrával kapcsolatosan tájékoztatta a képviselőket. A Pelikán pak és a Szent István park helyett végül az Ezredévi parkban kaphat helyet az emlékhely. A park Éhen Gyula polgármestersége idején, Szombathely aranykorában született – mondta el. Hozzátette: az Ezredévi park elnevezés egyben utalhat az ezeréves magyar államra is. Kérte a képviselőket, hogy támogassák ezt az ügyet. Legyen ez egy közös ügy – fogalmazott.

Nemény András (ÉSZ) elmondta, támogatja az új helyszínt, méltó helyszíne lehet az emlékhelynek.

Sátory Károly képviselő (Fidesz-KDNP) az Illés Károlyt ért támadásokra reagált: kívánta legyen ennyi beruházása a mostani városvezetésnek, mint az előzőnek volt. Utalt arra is, hogy természetes, hogy ennyi projektnél történhetnek hibák. Majd a KRESZ-parkra és a Víztoronynál kialakított vendéglátóipari helyiség üzemeltetésére hívta fel a figyelmet. Hiába írta ki a pályázatot az önkormányzatot a helyiség bérletére, az eredménytelen volt. Fontosnak tartaná, ha minél hamarabb megnyithatna a kávézó, a Víztorony és a KRESZ-park is a szombathelyiek előtt.

Nemény András (ÉSZ) úgy válaszolt: a katasztrófavédelem arra hívta fel a figyelmet, hogy a Víztorony tetején a korlát nem megfelelő, életveszélyes lenne így a létesítmény látogatása, ezért azt ki kell cserélni. A kávézó helyiségére új pályázatot fognak kiírni, szeretnének olyan vállalkozót találni, aki minőségi szolgáltatást nyújt.

Horváth Gábor kipróbálta az új applikációt, amit az ÉSZ indított azért, hogy gyorsabban lehessen a városüzemeltetési problémákat orvosolni. A képviselőtől megtudtuk, az applikáció jelzései alapján két pad háttámlájának cseréjére most Szombathelyen 3 hónap kell. Mondott olyan példát is, amit készre jelentettek, pedig nem történt intézkedés. Úthiba-javítást is bejelentett, amit év végi határidővel végez el körzetében a Szova NZrt.

Nemény András szerint korábban ennél sokkal rosszabb volt a helyzet, mert szerinte meg se történtek azok a javítások, amiket kérte. Applikáció sem működött.

Horváth Soma alpolgármester arról beszélt korábban egy ember se, most három ember foglalkozik a padok javításával. Hozzátette, örülne, ha a képviselő elmondaná a pozitív intézkedéseket is elmondaná, nem csak a kritikákat.

Horváth Gábor elismerte, 30 bejelentést tett, és abból azt a hármat emelte ki, aminél gondja akadt. Kezdeményezte: a képviselők, a városvezetés, a Szompark és és a Szova részvételével tartsanak egy fórumot, ahol ezeket a problémákat megbeszéljék.

Ágh Ernő (Fidesz-KDNP) a két ülés közötti programból szemezgetett. A többi között Szuhai Viktort kérdezte arról az augusztusi webkonferenciáról, ahol a Magyar-Brazil csereoktatás és üzleti kapcsolatok fejlesztése volt a téma. László Győző alpolgármester válaszolt: ez egy külső megkeresés volt, aminek eleget tett Szuhai Viktor tanácsnok. A tanácsnok kérte egyben, vizsgálja meg a Szova annak a lehetőségét, hogy ingyenesen parkolhassanak a zöld rendszámú autók. Elmondta, információi szerint 44084 adózás alá vont gépjárműből 131 zöld rendszámú.

Koczka Tibor (Pro Savaria) képviselő hiányolta az Európai Mobilitási Hét programjait és az autómentes napot. Felhívta figyelmet arra, hogy hetek óta szerepel Szombathely azon városok között, amelyeknél gond van a levegő minőségével.

Kérdezett arról is, milyen az együttműködés Hende Csaba országgyűlési képviselővel, találkoztak-e már azóta, hogy aláírták az együttműködési megállapodást. Nemény András úgy válaszolt eseményeken szoktak találkozni, jelenleg pedig Hende Csaba jóvoltából egyeztetnek időpontot Palkovics miniszter úrhoz. A Modern Városok Program ügyében is tárgyalt Hende Csaba, így arról is, hogy a Gothárd-kastély felújításának tervezésére szánt több mint 70 millió forintot környezetkímélő busz vásárlására használhassák.

Tóth Kálmán frakcióvezető (ÉSZ) arról beszélt, frakciójuk támogatja, hogy a Nemzeti Összetartozás Emlékhely az Ezredvégi Parkban kapjon helyet. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a diáksportolókat a tornatermekből kizárják október 1-jétől. Két lehetőség van: visszaléptetjük a csapatokat minden bajnokságból, vagy edzéslehetőség nélkül versenyeztetjük őket, ami szakmai nonszensz – fogalmazott. Hozzátette: – Egységesen kell ebben a kérdésben fellépni, mert ez nem csak Szombathelyen, hanem az egész országban lesz probléma.

Nemény András (ÉSZ) válaszában arról beszélt, hogy tavasszal sem sportolhattak a gyerekek, beláthatatlan következményei lesznek annak, ha egy évig nem sportolhatnak a fiatalok, miközben az iskolában együtt vannak és 23 óráig szórakozhatnak együtt.

Horváth Attila (ÉSZ) alpolgármester a Víztoronnyal kapcsolatosan elmondta, amíg nem készül el a kávézó, addig nem tudják nyitni a komplexumot. Az Irányító Hatóság jóváhagyta a projekt lezárásának határidejét.

Kétszázötvenmillió forintba kerülne a fedett teniszpálya építése, egyelőre nincsen rá központi forrás, önkormányzati pénzből pedig nem fognak a jelenlegi helyzetben erre pénzt fordítani – erről is beszélt Horváth Attila.

Takátsné Tenki Mária képviselő (Fidesz-KDNP) kérdésére Horváth Soma (ÉSZ) elmondta, befejeződnek a héten a gázszolgáltató által végzett munkák a Mártírok terénél, Uránia Udvarban.

Putz Attila képviselő (ÉSZ) kezdeményezte a lakossági egyeztetést a Kisfaludy utca közelében lévő kisbolt ügyében. Széleskörű egyeztetést tartottak: nem csak hajléktalanokkal van ott gond, hanem az utcán iszogató emberekkel is – mondta. Lapunk is foglalkozott a problémával ebben a cikkben.

A képviselő bízik abban, hogy az egyeztetésnek lesz eredménye. Kitért arra is, hogy a városháza jogi lehetőségei ebben az ügyben végesek.

A képviselő beszélt arról, hogy három aláírásgyűjtési akciót indítottak a lakók a körzetében, ezeket természetesen eljuttatta az illetékeseknek.

M86-os út ügyében is kapott választ, egyelőre úgy tűnik, nem lesz ingyenes a Zanat melletti szakasz.

10.00

A Sportliget állapotáról és az orvosi ügyeletről vitáznak

A koronavírusjárvány veszélyeire hívta fel a figyelmet Nemény András polgármester. 351 koronavírussal fertőzöttről tudunk a mai napon – mondta, hozzátéve, hogy Szombathelyen is jelentősen nőtt a fertőzöttek száma. Hangsúlyozta, hiába tartjuk be hétköznap a szabályokat, ha hétvégén szórakozóhelyeken, bulikban gyűlnek össze a fiatalok. – Minden erőnkkel azon kell lennünk, hogy megvédjük az alapellátásban dolgozókat, a szociális területen dolgozókat és a kórházi dolgozókat – emelte még ki. Beszélt a szombathelyi eszközállományról.

Október 1-jétől segítik a 65 év feletti szombathelyiek (akiknek háztartásában nem él fiatalabb személy) bevásárlását. Ezt heti két alkalommal, a postai ügyintézést heti egy, a gyógyszerkiváltást heti egy alkalommal igényelhetik. Kitért arra, hogy a járvány első hullámában nagy támogatást, segítséget kaptak. Elismerés átadásával köszönte meg a nyilvánosság előtt budapesti és szombathelyi cégek képviselőinek az akkor nyújtott segítséget.

Koczka Tibor (Pro Savaria) két napirendi pont levételét javasolta:a ciklusprogram és a 10. napirendi pontban szereplő, a kulturális és civil egyesületekkel kötött feladat-ellátási megállapodásokról szólót. Nem támogatta a közgyűlés többsége a napirendi pontok levételét, így hagyták jóvá a közgyűlés napirendjét.

Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) emlékeztetett: augusztusban a rendkívüli közgyűlésen kérte, hogy a szeptemberi ülésre tájékoztatást kért az új orvosi ügyelet személyi állományával kapcsolatosan.

Dr. László Győző alpolgármester (ÉSZ) úgy válaszolt: személyi állomány tekintetében megállapodtak, és azt mindhárom fél aláírta (OMSZ, GESZ, résztvevők). Egy ügyeleti autó lesz, egy vadonatúj elektromos. Az eddigi szakmai tapasztalatok szerint két autó felesleges. Külön diszpécseri szolgálat nem lesz, a részleteket az októberi szakmai bizottság tárgyalja majd meg. A személyi és eszközállomány rendelkezésre áll, az új hely műszaki átadása perdig megkezdődött.

Illés Károly frakcióvezető (ÉSZ) reagált: megállapítható, hogy nem lesz olcsóbb a szolgáltatás, miközben az új városvezetés ezért esett neki korábban az OMSZ-nek. Egy jól működő rendszert módosítanak, és szerinte az ellátás színvonala sérül. Bízik abban, hogy ez azért egy sikeres önkormányzati program lesz.

Beszélt a Schaeffler-cégcsoporttal kötött szerződésről és az új bölcsőde építéséről is. Azért hangsúlyozta ezeket, mert ezek is bizonyítják, hogy Szombathely nem szenved hátrányt azért, mert nem jobboldali városvezetése van. Megjegyezte még, egy éve adták át a Sportligetet, ami most szerinte úgy néz ki, mint aminek nincsen gazdája. A fűnyírás, a növények gondozása nem rendszeres, kéri a nagyobb odafigyelést a városvezetéstől. Szólt arról is, hogy egy éve üresen áll ott a büfé, pedig igény lenne a működtetésére.

Nemény András (ÉSZ) visszautasította Illés Károly állításait az orvosi ügyelettel kapcsolatosan, szerinte nem romlik majd a szolgáltatás színvonala. A polgármester beszélt arról is, hogy 66 millió forintot kell az önkormányzatnak most kifizetnie az előző városvezetés hibái miatt a közbeszerzési hatóság döntése miatt. Említette még a vásárcsarnok és az Aréna óvoda beruházását, a csatornafejlesztést is.

Horváth Soma alpolgármester (ÉSZ) a Sportligettel kapcsolatosan arról beszélt, hogy rengeteg, majdnem egy arborétumnyi növényt ültettek el. Nem a sportközpont műszaki csapatára találtak ki. Az a rész, amit mindenki gazosnak lát, az virágos rét, amit évente csak kétszer szabad lenyírni. Szerinte nem volt megfelelően előkészítve ennek a gondozása.

Illés Károly úgy reagált: a sportpályák közötti részre utalt, amikor a gazról beszélt, nem a virágos rétről. A beruházások kapcsán pedig arról beszélt, a határidő módosítások miatt kellett a szerződéseket módosítani, ezért büntette meg az önkormányzatot a Közbeszerzési Hatóság. Műszaki szakemberek határozták meg a műszaki tartalmat, vannak olyan rejtett hibák, amelyeket előre ők sem láthattak. Óvatosabban fogalmazna ebben a kérdésben – hangsúlyozta.

Dr. Kecskés László képviselő (Fidesz-KDNP) is a Sportliget gazosságáról beszél. Ő az Aranypatak mellett lévő pihenőpadok körüli áldatlan helyzetre hívta fel a figyelmet. Az orvosi ügyelettel kapcsolatosan kiemelte: szerinte egy kocsi nem lesz elég a szolgálat ellátására. Kéri, fontolják meg a két gépkocsit.

A képviselő kitért arra is, hogy tudni lehet: 2022-ig az egészségügyi dolgozók többlépcsős bérfejlesztés várhatnak, ebből a körből azonban kiesnek azok, akik a szombathelyi orvosi ügyeletnél dolgoznak majd. Erre kérne garanciát.

Horváth Soma a Sportliget ügyében még elmondta, szerinte nem olyan rossz a helyzet. A projekt előkészítésében pedig részt vehetett volna a képviselő, akkor nem hallotta, hogy szólt volna. Kecskés László reagált: ezeket a gondokat akkor nem lehetett látni, akkor miért szólt volna.

László Győző alpolgármester (ÉSZ) az orvosi ügyeletről beszélt: megismételte a korábban elmondottakat. – Béremelést kér számon, emlékeztetem, nem mi kezdeményeztük a szerződés felbontását – hangsúlyozta, majd azt kérdezte Kecskés Lászlótól, mit fog majd mondani, ha minden rendben lesz az orvosi ügyelettel, minden jól fog működni.

9.20

A meghívó szerint 17 napirendet vitathatnak meg a képviselők. Köztük a költségvetés módosítása és személyi ügyek is szerepelnek. Elsőként Nemény András polgármester (ÉSZ) beszámolóját vitathatják meg a képviselők: az előző közgyűlés óta eltelt időszak fontosabb eseményeiről és a polgármester átruházott hatáskörben hozott döntéseiről szól.

Belenéztünk a beszámolóba, kerestük azt a gazdasági egyeztetést, amire a polgármester meghívta Celldömölk és Répcelak polgármesterét, Fehér Lászlót és Szabó Józsefet, valamint a Vasivíz Zrt. igazgatósági elnökét, dr. Ipkovich Györgyöt, de a két közgyűlés közötti beszámolóban ezt nem találtuk.

Ismert, a szombathelyi városháza teraszán készült fotóval mutatta be az MSZP új megyei vezetését. Akkor a polgármesteri hivatal kommunikációs vezetője arról tájékoztatott, hogy ezen a gazdasági egyeztetésen készült az a kép, amit – Horváth Soma, az MSZP új megyei elnöke szerint – illusztrációként használt a szocialista párt közleménye mellett.

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-varoshaza-teraszan-fotozkodott-az-mszp-uj-megyei-vezetese-4273448/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában