Az iskolában kötelező a maszk a szülőknek is, az óvodában nem

2020.09.04. 11:30

Túlaggódják vagy félvállról veszik a szabályokat a vasi intézményekben?

A helyi óvoda és iskola járvány elleni védekezését hasonlította össze egyik olvasónk: szerinte szembetűnő a különbség az iskola javára.

Tóth Kata

Szép Erzsébet, az egyházasrádóci óvoda vezetője fertőtlenítőszer- készletüket mutatja

Fotó: Szendi Péter

A tanévkezdés után egy nappal kereste meg lapunkat nevét nem vállaló olvasónk.

Felháborítónak tartja, hogy míg más településeken jóval szigorúbb szabályok érvényesek a maszkviselésre, a fertőtlenítésre, a rádóci óvodában tartózkodó szülők nem viselnek maszkot és nem kötelezik őket kézfertőtlenítésre sem, amikor belépnek az épületbe. Ezzel szemben az általános iskolában szigorú szabályok léptek életbe kedden.

Szép Erzsébet, az egyházasrádóci óvoda vezetője fertőtlenítőszer- készletüket mutatja
Fotó: Szendi Péter

Mint írja, ott kifüggesztették a bejáratnál, hogy szülő nem léphet az iskola területére, ha muszáj bemennie bármiért, akkor ezt kizárólag maszkban, fertőtlenítő kézmosással teheti. Ehhez képest az óvodában, mintha mi sem történt volna, jönnek-mennek a szülők. A bejáratnál ugyan kihelyeztek kézfertőtlenítő folyadékot, ha valaki akarja, használhatja. Ám az intézménybe lépve senkin sincs védőeszköz.

Olvasónkat nem hagyta nyugodni a dolog, felkereste az óvodavezetőt a kérdéssel: miért nincs a szülőkön maszk?

Állítása szerint azt a választ kapta, hogy az óvodai maszkviselés önkéntes, azt nem szabályozza a rendelet. A fertőtlenítőre ugyanez vonatkozik. Olvasónk úgy tudja, szinte mindenhol kötelező a maszkviselés az intézményekben. Van, ahol csak egy szülő kísérheti a gyermeket az oviba, de maszkban. Máshol a kapuban veszi át az óvó néni a gyereket, és fertőtleníti a kezét és cipőjét a bejáratnál. Beszélt más településeken élő anyukákkal, és mint írja, ők is felháborítónak tartották, amit Egyházasrádócon tapasztalt. Vajon a többi intézmény aggódja túl a dolgot, vagy ez az óvoda veszi félvállról? – kérdezi az anyuka.

Milyen járványügyi intézkedések vannak érvényben az egyházasrádóci általános iskolában? Van-e helyi protokoll, és ha igen, az mit tartalmaz? – kérdeztük Süle Erika igazgatótól.

– Iskolánk az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott intézkedési terv és a Szombathelyi Tankerületi Központ javaslatai alapján állította össze saját intézményi járványügyi protokollját. Ezt részletesen ismertettem és megbeszéltem a nevelőtestülettel. Külön hangsúlyt fektetettem a technikai dolgozók felkészítésére, a fertőtlenítő takarítás pontos menetére, annak ellenőrzésére. Az intézményi protokoll elérhető a szülők számára a honlapon és a hivatalos Facebook-oldalon is, de a legfontosabbakra külön tábla is felhívja a figyelmet az iskola külső hirdetőtábláján, a kapun (például, hogy maszk használata kötelező a szülőknek, a gyermeküket csak az iskolakapuig kísérhetik). Elkészítettük az egyszerűen megfogalmazott, gyerekeknek szóló protokollt, amit szintén megosztottunk a honlapon, illetve első nap minden osztályfőnök a gyerekek életkori sajátosságait figyelembe véve megbeszélt a gyerekekkel – hallottuk tőle.

És persze érdeklődtünk az óvodában is:

– Minden előírást betartunk és az összes szükséges óvintézkedést megtettük. Rendszeres a szellőztetés, kihelyeztük a fertőtlenítőket, a gyerekek figyelmét felhívtuk a gyakori kézmosás fontosságára. Feltöltöttük a fertőtlenítőszer-raktárunkat, vírusölő hatású a folyékony szappanunk, ám a távolságtartásra vonatkozóan nincsen szabályozás, és valóban nem kötelező a gyerekeknek maszkot viselni – mondja Szép Erzsébet óvodavezető a járvány­ügyi protokollra hivatkozva.

Bazsóné Ivanik Renáta dajka mos kezet a gyerekekkel az egyházasrádóci óvodában, a mosdó felett a szabályok Fotó: Szendi Péter

Az utóbbival kapcsolatban szerinte nem rendelkezett a minisztérium. A szülőknek is csak ajánlott a maszkviselés. Így ő sem kötelezhet arra senkit, hogy maszkot viseljen, amikor óvodába viszi a gyermekét. Az eljárásrendjük utolsó pontjában egyébként szabályozták a maszk használatát. Az eljárásrendet kifüggesztették szeptember 1-jén, ennek betartása mindenkire kötelező érvényű.

– Nem lehet összevetni az óvodát az iskolával. A távolságot például az óvodában nem tudjuk tartani. Ráadásul az intézmények belátásuk szerint döntenek, nem gondolom, hogy ennél többet tudnánk tenni – folytatja Szép Erzsébet. Azt is megjegyzi: „patent” tisztaság van náluk, a nyár utolsó napjaiban teljesen felújított épületbe költöztek vissza, amelyben a pincétől a padlásig mindent fertőtlenítettek, szó szerint az utolsó legódarabkáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában