Királyért és Hazáért!

2020.10.20. 07:00

A császári és királyi 11. huszárezred története – Bemutatták a dokumentumfilmet

A közelmúltban tartották Boros Ferenc és Horváth Zoltán Für Kaiser und Vaterland – Királyért és Hazáért – A császári és királyi 11. huszárezred története című ismeretterjesztő dokumentumfilmjének online bemutatóját.

Tersztyánszky Krisztina

A 11-es huszárok emlékét ma is őrzik Fotó: VN-archív

A filmből megismerkedhetünk a tíz év alatt felépült laktanya történetével, amely 37 épületével Magyarország egyik legnagyobb ilyen jellegű létesítménye volt. Történészek beszélnek az egykori 11-es huszárezred belső életéről, a hároméves szolgálati idő feladatairól, a kiképzésről, a tiszti kaszinóról és a párbajokról.

A 11-es huszárok emlékét ma is őrzik Fotó: VN-archív

Értékelés hangzik el a katonai cselekményekről is, köztük a sikeres limanovai és balamutowkai ütközetről. A családban élő történetekkel megszólalnak az egykori huszárok leszármazottai, köztük dr. Széll Kálmán, akinek több felmenője is kötődött a huszár­ezredhez. A ma már csak alig több mint tucatnyi leromlott állapotú épületet légi felvételeken is megszemlélhetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában