koronavírus

2020.10.21. 17:53

Baloldali blöff a népszavazás

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint kommunikációs trükk az a népszavazási kezdeményezés, amit a baloldali polgármesterek, köztük Nemény András szombathelyi városvezető is belengetett az elmúlt napokban.

Vas Népe

A településvezetők arról akarnak helyi referendumokat tartatni, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásait kezelő európai uniós segélyalap legalább felét az önkormányzatok kapják meg. Az alkotmányjogász szerint jogilag lehetetlen Karácsony Gergely azon törekvése, hogy helyi népszavazás útján uniós forráshoz juttassa az önkormányzatokat. Ifj. Lomnici Zoltán szerint könnyen belátható, hogy az országnak juttatott helyreállítási források felosztásának kérdése nem tartozik a helyi közügyek körébe, az országos közügyek intézése, valamint az országos közhatalom gyakorlása a helyi önkormányzatok részéről pedig fogalmilag kizárt – erről a Magyar Nemzetnek nyilatkozott az alkotmányjogász

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában