Élmények kerékpárosoknak

2020.10.07. 17:30

Bozsokon gyűltek össze a VELOREGIO kerékpár-turisztikai projekt résztvevői

Bozsokon gyűltek össze a VELOREGIO kerékpár-turisztikai projekt résztvevői, hogy megtárgyalják a program eddigi eredményeit, valamint hogy a kijelölt útvonalakhoz szakaszfelelősöket toborozzanak.

Polgár Patrícia

Csordás Ferenc, a program külső projektmenedzserének vezényletével zajlott a workshop Bozsokon

Fotó: Cseh Gábor

A VELOREGIO osztrák–magyar turisztikai projekt legfőbb célkitűzése a határtérség kerékpáros turizmusának és kapcsolódó szolgáltatásainak fejlesztése. Az osztrák partnerek ezúttal online kapcsolódtak be a workshopba, előadásaikkal mégis értékes információhoz juttatták a résztvevőket.

A workshopot megelőzően Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője sajtótájékoztatón ismertette a projekt eddigi eredményeit: előzetesen megállapított kritériumrendszer alapján felmérték a megye kerékpározásra alkalmas útvonalait – azok minőségét, táblákkal való ellátottságát, feltérképezték a kerékpáros szálláshelyeket, a környék látnivalóit, valamint a kerékpárjavító műhelyeket, alkatrészboltokat, kerékpárkölcsönzőket és pihenőket. A meghatározásnál fontos szempont volt, hogy a javasolt útvonalak mind a terep-, mind a túrakerékpáros számára alternatívát kínáljanak. Az egyes útvonalak különböző hosszúságúak, lerövidíthetők, de akár egymással tetszőlegesen variálhatók is. Minden útvonalhoz kapcsolódik egy online link, ezenkívül kerékpáros térképek is készülnek a Vas Megyei Önkormányzat gondozásában.

Csordás Ferenc, a program külső projektmenedzserének vezényletével zajlott a workshop Bozsokon
Fotó: Cseh Gábor

A Vas megyei túraútvonalak több napra elosztva, akár szakaszonként is teljesíthetők. A gyakorlottabb bicikliseknek ajánlott körök mentén a kerékpárosok érinthetik a megye legfontosabb turisztikai attrakcióit. Három különböző hosszúságú útvonalon – Vasi Gyöngyszemek: 163 km, VASI Challenge: 186 km, GRAND TOUR: 218 km – szelhetik át a teljes megyét; különböző tematikák mentén, izgalmas és szemet gyönyörködtető természeti és kulturális látnivalók során, hat útvonalon – Római vízvezeték útja: 48 km, Monarchia-kerékpárút: 52 km, Vas és bor útja: 43 km, Kőszeghegyalja túra: 54 km, Kastélyok és várak túrakör: 60 km, Középkori templomok útja: 70 km – osztrák kitérőkkel járhatják be Szombathely környékét; két útvonal – Írottkő-kerülő kis kör: 72 km, Írottkő-kerülő nagy kör: 170 km – mentén pedig Kőszeg környékét.

A projekt öt osztrák túraútvonalat – Paradiesroute: 259 km, Weinland Radtour – Oststeiermark Runde: 154 km, Schwarzatal Radroute: 40 km, Feistritztal-Radweg:18 km, Piestingtal-Radweg: 75 km –, továbbá két mountainbike-útvonalat – Aspang-Kőszeg-Csepreg: 114 km, „Nagy Jogl”: 188 km – is kínál.

Az országban elsőként, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. közbenjárására 17 vasi szálláshely nyerte el az Európa-szerte legrangosabb, német Bett&Bike minősítést.

A turisztikai vállalat önkéntes kerékpáros szakaszfelelősöket toboroz, akik főként az útvonalakat részletesen ismerő kerékpárosok közül kerülnek ki. Feladatuk az utak minőségének és információval ellátottságának ellenőrzése lesz majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában