A településfásítási programban igényelt csemetéket ültették el

2020.10.26. 07:00

Ezüst hársak a jobb klímáért Rábatöttösön

Harminc ezüst hárssal gazdagodott a falu a településfásítási programban. Szombaton ültették el a csemetéket a Millenniumi parkban.

Tóth Kata

A helyi közösség szervezte az ültetést a Millenniumi parkban, V. Németh Zsolt is bekapcsolódott a gödör visszatemetésébe

Fotó: Szendi Péter

Annár István polgármester elmondta: Rábatöttösön sok a zöldterület, mégis minden alkalmat megragadnak, hogy még szebbé, élhetőbbé tegyék a környezetüket, ezért is nagy öröm, hogy nyertek a pályázaton. A hárs őshonos, jó mézelő, szárazságtűrő, kiváló az oxigéntermelő és a széndioxid-feldolgozó képessége, az évezred egyik nyerő fatípusa – sorolta a faj előnyös tulajdonságait.

A helyi közösség szervezte az ültetést a Millenniumi parkban, V. Németh Zsolt is bekapcsolódott a gödör visszatemetésébe Fotó: Szendi Péter

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő a programot szélesebb keretbe ágyazta: az agrártárca a 2019 őszén indított Országfásítási program részeként hirdette meg a Településfásítási programot. Egyik legfontosabb klímavédelmi célkitűzése ugyanis, hogy jelentősen növelje Magyarország fával borított területének arányát. A programban országszerte ötszáz, 10 ezernél kisebb lélekszámú településen ültetnek összesen 12 ezer facsemetét. V. Németh Zsolt választókerületében 16 település pályázott sikerrel.

Helyi önkéntesek készítették elő a talajt, a hársak Varga Péter, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. közjóléti csoportvezetője irányításával kerültek az ültetőgödrökbe. A fák telepítésénél jelen volt Bugán József, az erdészeti zrt. vezérigazgatója is.

A faültetést ünnepség követte a művelődési házban. 30 éves a rábatöttösi önkormányzat, az alkalomból a polgármester meghívta valamennyi volt és jelenlegi képviselőt, mindenkinek emlékplakettet adott át. Munkájukat V. Németh Zsolt is méltatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában